Έντυπη Έκδοση

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ * «ΚΟΠΗΚΑΝ» ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΕΙΣ

Το πεπόνι και το μαχαίρι

Η επιλογή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, αντί της Ντόρας Μπακογιάννη, είναι άκρως αποκαλυπτική για τους εσωκομματικούς υπολογισμούς του Μαξίμου μπροστά στον κίνδυνο αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεπώς πρόωρων εκλογών και πιθανών εξελίξεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αν τον έχεις από κοντά... Αν τον έχεις από κοντά... Η πρώτη συζήτηση για την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στο συγκεκριμένο πόστο φέρεται να έγινε κατά τη συνάντηση που είχε στις 14 Ιουλίου στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και τότε συνομιλητές του υπουργού Εθνικής Αμυνας διέψευδαν ότι του έγινε σχετική πρόταση, χωρίς να κρύβουν πως ο Αρκάς πολιτικός δεν επιθυμούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και δεν θα έλεγε «όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Φαίνεται όμως πως αφ' ενός οι πιέσεις του κ. Σαμαρά, αφ' ετέρου η αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις του Φεβρουαρίου (χρόνο κατά τον οποίο το Μαξίμου τοποθετεί την έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή), οδηγούν τελικά τον Αρκά πολιτικό στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πάντως συνομιλώντας χθες με την «Ε» είπε ότι δέχθηκε την πρόταση μόλις πριν από τρεις μέρες, το σκέφθηκε και απάντησε θετικά.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο η αποδοχή της πρότασης από τον κ. Αβραμόπουλο, που πρώτος είχε χαράξει τη γραμμή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή χωρίς εκλογές, ερμηνεύθηκε πάντως ως ομολογία αδυναμίας διασφάλισης της πλειοψηφίας των 180 και φόβου ήττας της Ν.Δ., με αποτέλεσμα μία μακρά και δυσάρεστη περίοδο εσωστρέφειας.

Ο πρωθυπουργός είχε κατ' αρχήν εδώ και καιρό απορρίψει το ενδεχόμενο τοποθέτησης «ΠΑΣΟΚογενούς» εκπροσώπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είχε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από το εσωτερικό της Ν.Δ.

Ετσι οι επιθυμίες της Μαρίας Δαμανάκη, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Δημήτρη Κούρκουλα απερρίφθησαν.

Το Μαξίμου επίσης δεν επιθυμούσε να φανεί πως υποκύπτει στην επιθυμία της Ντόρας Μπακογιάννη να μετακομίσει στην Κομισιόν, αν και κατά ορισμένες πληροφορίες αυτό ακριβώς ήταν το αντάλλαγμα που της είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς μεταξύ των δύο αναμετρήσεων του 2012, για να επιστρέψει στη Ν.Δ. και να φέρει μαζί της μία μικρή αλλά κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

Ετσι ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην κ. Μπακογιάννη, για να της ανακοινώσει την απόφασή του. «Δυστυχώς, Ντόρα, δεν γίνεται», της είπε, για να λάβει την απάντηση: «Εντάξει, πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι». Το επόμενο πρωί ενημέρωσε με επιστολή τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αναμένεται στις 4 Αυγούστου στην Αθήνα, για την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξήραν τον κ. Αβραμόπουλο ως τον ιδανικότερο μεταξύ πολλών και άξιων υποψηφίων για επίτροπο. Με τον τρόπο αυτό πάντως ο κ. Σαμαράς βγάζει από τη μέση έναν πιθανό «παίκτη» σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος τον τελευταίο χρόνο (ακούσια ή εκούσια) πρωταγωνιστούσε κάθε τόσο σε διάφορα σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς εκλογές ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο πρότυπο του Λουκά Παπαδήμου. Φαίνεται επίσης ότι το Μαξίμου δεν πτοήθηκε από τις έμμεσες «απειλές» για τη στάση της κ. Μπακογιάννη στο μέλλον, θεωρώντας πως δεν έχει πλέον την εσωκομματική ισχύ που διέθετε στο παρελθόν. Αλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης ή η Νίκη Τζαβέλα, απερρίφθησαν είτε για να μην υποδαυλιστούν πρόσφατες και παλαιότερες αντιδράσεις από το χώρο της λαϊκής Δεξιάς και των καραμανλικών είτε γιατί δεν εξυπηρετούσαν τόσο ικανοποιητικά τις πολιτικές ανάγκες του Μαξίμου.

Αλλαγές στην κυβέρνηση με αφορμή τα νέα καθήκοντα του κ. Αβραμόπουλου δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα αναλάβει και επίσημα επίτροπος. Τότε αναμένεται να παραιτηθεί και από βουλευτής και την έδρα του στην Α' Αθήνας θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών Θάνος Πλεύρης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.