Έντυπη Έκδοση

Το Δουργούτι στην κάψουλα του χρόνου

Η «Μαγική πόλη» του Κούνδουρου ζει ακόμη πίσω από τη Συγγρού

Μέσα στο απέραντο αστικό τοπίο της Αθήνας υπάρχουν κάποια αθέατα ή ξεχασμένα μέρη της που θα μπορούσαν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στις φαβέλες της Βραζιλίας, σε ένα ξεχασμένο σκηνικό κάποιου νεορρεαλιστή σκηνοθέτη, ή απλά σε μια όμορφη αυλή των αρχών του περασμένου αιώνα.

Περιοχές μεταφερμένες μέσα από την κάψουλα του χρόνου, με εμφανή τα σημάδια της συλλογικής ιστορίας και καμιά φορά της απόπειρας να σβηστούν τα ένοχα ή θλιβερά σημάδια της. Συνοικίες όπου το φορτισμένο ιστορικό παρελθόν γειτνιάζει τόσο οξύμωρα με το σύγχρονο παρόν, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγκαταστάσεις κάποιου αναγνωρισμένου εικαστικού.

Μια τέτοια περιοχή είναι και το Δουργούτι στο κέντρο της Αθήνας, που ο Νίκος Κούνδουρος αποτύπωσε στην ταινία του «Μαγική πόλη». Μια περιοχή με προσφυγική και αγωνιστική ιστορία, με το σημερινό πολυπολιτισμικό της μωσαϊκό να προβάλλει αχνά πίσω από παλιούς τοίχους, ανοιχτές πόρτες και πλατείες.

Η ομάδα παραστατικών τεχνών Οχι Παίζουμε/UrbanDig Project ξεκινά από τον Αύγουστο μια σειρά από δράσεις πέριξ των προσφυγικών στον Νέο Κόσμο, με τίτλο «Dourgouti Island Hotel», που θα διαρκέσουν ένα χρόνο. Καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις εμπνευσμένες από το δημόσιο χώρο, την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή της γειτονιάς του Δουργουτίου, με το σαρκαστικό τίτλο του πρότζεκτ να εκπορεύεται από το γεγονός ότι βρίσκεται στο περιθώριο της πόλης, καθώς και από το ότι διακόπτεται απότομα από άξονες ταχείας κυκλοφορίας και τις γραμμές του τραμ.

Πρόκειται για το ελληνικό κομμάτι μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας με δράσεις με τίτλο Hotel Obscura, με παραστατικές τέχνες εντός ή γύρω από ξενοδοχεία, που στην εν λόγω περίπτωση τυγχάνει να περιστρέφονται γύρω από το ξενοδοχείο Intercontinental.

Η επιλογή ωστόσο της συνολικής περιοχής μόνο τυχαία δεν είναι, με το συντονιστή αυτού του πολύπτυχου project, Γιώργο Σαχίνη, να μας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μία από τις τρεις βασικές αφορμές για να εστιάσουμε σε αυτή τη γειτονιά είναι η γειτνίασή της με τη Λεωφόρο Συγγρού, που φαίνεται ότι ξανανάβουν τα φώτα της όπως είχε συμβεί και στις αρχές του 20ού αιώνα που είχε εγκαινιαστεί. Ξαναγίνεται το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Αθήνας, με πλήθος πολιτιστικών και άλλων φορέων. Ολος αυτός ο οδικός άξονας φέρει σήμερα σκέψεις και προτάσεις. Στις παρυφές λοιπόν αυτής της λεωφόρου υπάρχει μια γειτονιά με έντονο μεταναστευτικό στοιχείο που ζει με τους ρυθμούς ανάπτυξης μιας συνοικίας εργατικής. Με παλιά σπίτια από την εποχή του Βενιζέλου. Μια παρεξηγημένη γειτονιά που -αδίκως θεωρώ- κάποιοι ίσως ακόμη και να φοβούνται να περπατήσουν. Μια γειτονιά με παρελθόν και κρυμμένες ομορφιές».

Εκεί λοιπόν θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων: προβολές ταινιών, εργαστήρια, εικαστικά project, θεατρικές παραστάσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, με τον Γιώργο Σαχίνη να θέτει στόχο τη δικτύωση δημιουργικών φορέων της περιοχής με σημείο αναφοράς την ένωση του χθες και του σήμερα.

«Με τη δράση μας δεν αποσκοπούμε τόσο σε λύσεις, αλλά να δικτυώσουμε δημιουργικούς φορείς της περιοχής και μέσα από αυτή τη συνέργεια να τη συστήσουμε και στον κόσμο. Αν αυτό αποτελέσει έμπνευση για κάποιους ώστε να βρεθούν λύσεις στην περιοχή, αυτό θα ήταν το ιδανικό. Μέσα από τις δράσεις μας ανιχνεύουμε προφορικές και γραπτές ιστορίες από το παρελθόν και τις τοποθετούμε χωρικά στο σημερινό ανάγλυφο. Αυτή η αντίθεση διεγείρει τη φαντασία. Ακούς επί παραδείγματι μια ιστορία για ένα πηγάδι σε ένα σημείο όπου σήμερα αντικρίζεις ένα περίπτερο. Αυτό το μοντάζ της φαντασίας δημιουργεί μια τρίτη εικόνα».

i info

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 26 Αυγούστου με την προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου, «Μαγική πόλις», με φόντο την παραγκούπολη του Δουργουτίου στην κεντρική πλατεία και με παράλληλη δράση μία βόλτα γνωριμίας στη γειτονιά από την ομάδα «Οχι Παίζουμε». Μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν είναι οι εξής:

* 27-28 Σεπτεμβρίου 2014, Φεστιβάλ Δουργουτίου: Οι δύο κεντρικές πλατείες και τα άδεια καταστήματα του δήμου θα φιλοξενήσουν το διήμερο Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με θέμα το παρελθόν, παρόν και μέλλον της γειτονιάς.

* Ιούνιος 2015, Promenade παράσταση στη γειτονιά με δυνητικές αφετηρίες θεατών το Intercontinental, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το ΕΜΣΤ, το Πάντειο, με τη συμμετοχή νέων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

* Ιούνιος 2015, Ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης: Ολοκλήρωση ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης της δράσης.

ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από το pigkouinos/blogspot.gr, εκτός από τη μεγάλη ιστορική της Λεωφόρου Συγγρού στις αρχές του περασμένου αιώνα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Ταινίες/Σήριαλ/Παραγωγές
Περιηγήσεις/Διαδρομές
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα