Ηλεκτρονική Έκδοση

Ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Στο επόμενο στάδιο προχωρά δικαστικά η υπόθεση με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής καθώς οι ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου , ολοκλήρωσαν την ανακριτική διαδικασία, και απέστειλαν το υλικό στον εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Τώρα μένει ο εισαγγελέας να διατυπώσει τη πρόταση του, προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σχετικά με την παραπομπή ή μη σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των συνολικά 78 κατηγορουμένων.

Τον τελικό λόγο για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, τα μέλη του οποίου σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που θα έχουν στα χέρια τους την εισαγγελική πρόταση θα αποφανθούν με αμετάκλητο βούλευμα.

Αμέσως μετά θα προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει λίγο πριν ή αμέσως μετά το τέλος του χρόνου ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη που θα διεξαχθεί η δίκη καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ειδικός χώρος, λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων, των συνηγόρων, μαρτύρων, προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και άλλων αναγκών όπως η προβολή των δεκάδων φωτογραφιών και βίντεο που περιλαμβάνονται στην δικογραφία.

Όπως προκύπτει όμως από την πρώτη ημέρα της ανάκρισης, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχουν σχηματιστεί και ερευνηθεί ούτε μια ούτε δυο αλλά εξήντα δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται δεκάδες στελέχη, μέλη, υποστηρικτές υποψήφιοι βουλευτές έως και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ολες αφορούν οργανωμένες και μεμονωμένες επιθέσεις σε αλλοδαπούς, στον Αγιο Παντελεήμονα, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο και αλλού, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία, μαχαιρώματα, σωματικές βλάβες και επιθέσεις σε αντιφασίστες και μέλη του ΚΚΕ, παράνομες κατοχές όπλων και εκρηκτικών, επιθέσεις σε Ρομά κλπ. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η συμμετοχή ανθρώπων που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή και ως αιτία είναι ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις.

Σε αυτές τις δικογραφίες (από τις περισσότερες από 100 υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών) εμπλέκονται δεκάδες στελέχη, μέλη, υποστηρικτές, υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών φυσικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η δολοφονία μετανάστη κατά τη διάρκεια πογκρόμ στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 2011 μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη στην οδό Ηπείρου δύο ημέρες πριν, η επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, τα επεισόδια στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου όπου έκαναν γυαλιά καρφιά τους πάγκους των αλλοδαπών, ο εμπρησμός του σπιτιού του προέδρου των Ρομά στο Αιτωλικό και πολλές άλλες που έχουν να κάνουν με επιθέσεις κατά μεταναστών και αντιφασιστών, μαχαιρώματα, παράνομη οπλοκατοχή, ληστεία κ.ά.

Διαβάστε σχετικα: Δεκάδες δικογραφίες «δένουν» τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χρυσή Αυγή
Δικαστικό ρεπορτάζ