Έντυπη Έκδοση

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Από τη Βουλή, στη φυλακή οι νεοναζί

Το βούλευμα που θα εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών περιμένουν πλέον οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πριν από μερικές ημέρες οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες κήρυξαν το πέρας της ανάκρισης, έχοντας ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το βάρος πέφτει πλέον στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, τα οποία, αφού πρώτα μελετήσουν τη δικογραφία και την εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού, θα αποφανθούν αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα, όπως αυτό της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Τη σύνταξη της πρότασης έχει αναλάβει ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος είχε και ρόλο εποπτεύοντος εισαγγελέα, κατά το στάδιο της ανάκρισης. Αφού ενημερώσει το Συμβούλιο Εφετών και γνωστοποιήσει τη θέση του γύρω από το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, οι δικαστές του συμβουλίου εντός δύο μηνών θα πρέπει να εκδώσουν το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, όπου θα καταγράφεται η άποψή τους.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που μένει είναι ο προσδιορισμός της δίκης -εφόσον αυτό έχει αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο- η οποία, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο οι δικαστικοί λειτουργοί ολοκλήρωσαν την ανάκριση μίας υπόθεσης που προκάλεσε αναταραχή τόσο σε δικαστικό επίπεδο -λόγω της σπουδαιότητάς της- όσο και σε πολιτικό. Η έρευνα ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου, δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, στην Αμφιάλη. Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρ. Βουρλιώτης, που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα, προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι συλλήψεις. Ανάμεσα σε αυτούς που οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νικ. Μιχαλολιάκος, ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο Ιω. Λαγός και ο Χρ. Παππάς.

Μέχρι σήμερα, δεκάδες υποθέσεις, που πλέον φτάνουν τις 60, συσχετίζονται με τη δικογραφία και εκατοντάδες μάρτυρες καλούνται ή έρχονται αυτοβούλως να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αποδίδοντας κατηγορίες ακόμη και σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

78 κατηγορούμενοι

Στα κατηγορητήρια που συντάσσονται, το κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται ως η μετεξέλιξη «μιας κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό και επικεφαλής τον Νικ. Μιχαλολιάκο». Στο «στόχαστρο» των δικαστικών αρχών μπαίνουν δεκάδες άτομα, οπαδοί ή μέλη του ναζιστικού μορφώματος, αλλά και οι βουλευτές της οργάνωσης.

Οι κατηγορούμενοι φτάνουν τους 78, εκ των οποίων 30 έχουν προφυλακιστεί και οδηγηθεί στη φυλακή. Σε αυτούς περιλαμβάνεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Οκτώ από τους 16 συνολικά βουλευτές της έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Κατηγορίες έχουν αποδοθεί και στους Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα, οι οποίοι αν και ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν την εμπλοκή τους. Ο πρώτος, πάντως, μετά την απολογία του δεν προφυλακίστηκε εξαιτίας της αποχώρησής του -όπως αναφέρεται στο σχετικό σκεπτικό των ανακριτριών-, ενώ ο Στ. Μπούκουρας δεν κατόρθωσε το ίδιο, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε ύστερα από την κλήση για παροχή εξηγήσεων.

Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενοι είναι οι βουλευτές:

* Α' Αθηνών, Νικ. Μιχαλολιάκος

* Επικρατείας, Χρ. Παππάς

* Υπόλοιπο Αττικής, Ηλ. Κασιδιάρης

* Α' Πειραιά, Νικ. Κούζηλος

* Β' Πειραιά, Ιω. Λαγός

* Μαγνησίας, Παν. Ηλιόπουλος

* Σερρών, Αρτ. Ματθαιόπουλος

* Γ. Γερμενής

* Στ. Μπούκουρας (μετά την προφυλάκισή του ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή
Δικαιοσύνη