Έντυπη Έκδοση

Αγιοι Αργυρώνητοι, με τροπολογία-καρκίνωμα

Με μικρές... υποχωρήσεις και τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τελικά την Τρίτη η σκανδαλώδης τροπολογία που δίνει γην και ύδωρ στους μεγαλοκαναλάρχες και αλλάζει άρδην το μιντιακό τοπίο.

Το λιβανιστήρι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ψηφισθείσα από τη συγκυβέρνηση τροπολογία, αλλά εξυπακούεται... Το λιβανιστήρι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ψηφισθείσα από τη συγκυβέρνηση τροπολογία, αλλά εξυπακούεται... Παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, και των δημοσιογραφικών σωματείων, που κήρυξαν 24ωρη απεργία, η τροπολογία πέρασε με πλειοψηφία, κι έτσι θα επιτρέπεται πλέον και διά νόμου η συγχώνευση Μέσων και η δημιουργία ολιγοπωλίων στον πολύπαθο χώρο των ΜΜΕ.

Η ψήφιση πραγματοποιήθηκε παρ' όλα αυτά εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ της συγκυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να αποχωρούν. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά και καταγγέλλοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που ανέφερε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιολογώντας την αδυναμία του να επεξεργαστεί πλήρως την τροπολογία και να εκτιμήσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι».

Η μόνη υπαναχώρηση

Τελικά η μόνη σοβαρή υπαναχώρηση της κυβέρνησης ήταν πως απέσυρε από το αρχικό κείμενο μόνο τις διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται σε κάθε Μέσο. Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν τα άρθρα 2 και 3 της τροπολογίας που ανέφεραν πως στο προβλεπόμενο προσωπικό ενός ομίλου ΜΜΕ (που θα προέκυπτε από συγχώνευση) θα συνυπολογιζόταν και το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (αυτών δηλαδή που θα είχαν συγχωνευτεί), ρύθμιση που θα επέφερε ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην απασχόληση στο χώρο των ΜΜΕ και θα ανέβαζε την ανεργία του κλάδου στα ύψη. Παρέμειναν, ωστόσο, οι διατάξεις σχετικά με τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου.

Οι διατάξεις της τροπολογίας που αποσύρθηκαν ανέφεραν ειδικότερα:

- Για τον υπολογισμό του ετήσιου μέσου όρου του προσωπικού πλήρους απασχόλησης των αδειούχων λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν ενημερωτικά ή μη Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) ή δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου. Για την αξιολόγηση του κριτηρίου αυτού λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον υποψήφιο επιχειρήσεις.

Επίσης, εκτός από την απόσυρση των δύο άρθρων για το προσωπικό, η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αλλάξει το άρθρο 1 της τροπολογίας, με το οποίο καταργούνταν το καθεστώς των επιστροφών. Παραμένει το καθεστώς των επιβραβεύσεων στους διαφημιστές με μειωμένο ποσοστό, από το 8%, που όριζε ο 2328/95, στο 4%. Οι διαφημιστές έλαβαν επίσης διαβεβαιώσεις πως υπάρχει το ενδεχόμενο για παράταση στην έναρξη ισχύος (μετά τις 30.6.2015) των διατάξεων που αφορούν στην κατάργηση των επιβραβεύσεων που είχε αρχικά οριστεί για την 1η.1.2015.

***

...Και επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Φυσικά ψηφίστηκε και η τροπολογία για τη «μεταμόρφωση» της ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ ένα χρόνο μετά το κλείσιμό της. Κι αυτό, γιατί ο «ακομμάτιστος» και «ανεξάρτητος» νέος φορέας που θα αντικαθιστούσε την «αμαρτωλή» Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση θα είναι ξανά άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκάστοτε κυβέρνηση. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αλλάζει ο τρόπος επιλογής των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, με τις παλιές διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος να εγκαταλείπονται ως «χρονοβόρες, πολύπλοκες και δυσχερώς υλοποιήσιμες». Η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, λοιπόν, δεν θα γίνεται πλέον από τους αρμόδιους φορείς (πανεπιστημιακά τμήματα, εξωτερικοί αξιολογητές κ.λπ.), αλλά από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από εισήγηση του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργού.

Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται πως «δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε., με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή, πρόσωπο που κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό».

ΥΓ. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι εκτός από τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις για την τροπολογία των ΜΜΕ, υπάρχουν και media group, όπως ο όμιλος ΑΝΤ1 που δεν συντάσσονται με τη γενική «ικανοποίηση των καναλαρχών μετά την ψήφισή της...». ΝΤΟΡΙΤΑ ΛΟΥΚΙΣΣΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Κυβέρνηση
TV & Media