Έντυπη Έκδοση

«Κρήτη και Κύπρος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΓΕΩΡΓΙΟ Γ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των αδελφοποιημένων Δήμων Αγίου Νικολάου Κρήτης και Αγίου Δομετίου Λευκωσίας πραγματοποιούνται αύριο και την Κυριακή στο Δημοτικό Σχολείο Καστελλίου Φουρνής, ένα μικρό αλλά γραφικό χωριό του Δήμου Αγίου Νικολάου, του νομού Λασιθίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλιανών «Ο Κέραμος».

Στην Κύπρο «στέλνει μήνυμα  η Κρήτη, σκίζει  το πέλαγο  η φωνή της, περνάει  τα Δωδεκάνησα  και της φωνάζει:  - Βάστα αδελφή· όμοια κι εγώ σταυρώθηκα  και πόνεσα,  κι είδα ανάσταση· όμοια θα δεις  και συ» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Στην Κύπρο «στέλνει μήνυμα η Κρήτη, σκίζει το πέλαγο η φωνή της, περνάει τα Δωδεκάνησα και της φωνάζει: - Βάστα αδελφή· όμοια κι εγώ σταυρώθηκα και πόνεσα, κι είδα ανάσταση· όμοια θα δεις και συ» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Μιλάμε με τον Γεώργιο Γ. Μαυροειδή, επιμελητή των εκδηλώσεων, ομότιμο καθηγητή, διευθυντή έδρας Unesco Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

- Το πρόγραμμα;

«Τον περσινό Αύγουστο οι εκδηλώσεις του Συλλόγου μας εντάχθηκαν στον εορτασμό του Δήμου Αγίου Νικολάου για τα εκατόχρονα από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα: "1913-2013: Κρήτη, ένας αιώνας ιστορίας και πολιτισμού". Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκε -με μια πολύ σημαντική εσπερίδα- ο Κρητικός στοχαστής και συγγραφέας, ο "Εντόπιος και Οικουμενικός Νίκος Καζαντζάκης". Φέτος ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου και υπό την αιγίδα της έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πραγματοποιεί συνέδριο το Σάββατο και την Κυριακή, με γενική θεματική: "Κρήτη και Κύπρος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών"».

- Ο στόχος σας;

«Να καταδειχθεί ότι τα δύο αδελφά νησιά, καθώς και ολόκληρη η Μεσόγειος υπήρξαν, από τα βάθη των αιώνων, σταυροδρόμι ηπείρων, λαών και πολιτισμών. Στην πολυαυλακωμένη Μεσόγειο, Κρήτη και Κύπρος αποκτούν δυο παράλληλες μοίρες. Η "Παντέρμη Κρήτη" γίνεται -κατά τον Π. Πρεβελάκη- "Παντέρμη Κύπρος" και τα δυο ελληνικά νησιά υπήρξαν "ενδιαιτήματα" ανθρώπων που στη διαδρομή των αιώνων δημιούργησαν επάλληλους πολιτισμούς. Για τούτους μαρτυρούν ναοί, θέατρα, αγάλματα, εκκλησιές και εικονίσματα. Επιτρέπεται να αγνοηθεί, και μάλιστα εκμηδενιστεί, η ιστορική αυτή πραγματικότητα;».

- Ο Κέραμος;

«Ο Σύλλογος Καστελλιανών "Ο Κέραμος" είναι ένας πολιτιστικός φορέας του χωριού μας, που ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί, έκτοτε, ένα "βήμα" πολιτισμού που στοχεύει στη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το όνομά του συνδέεται άμεσα με το ομώνυμο μοναστήρι του Κεράμου (13ου αιώνα) που, παρά τον όλεθρο και την καταστροφή της γερμανικής λαίλαπας, αποτελεί και σήμερα χώρο προσκυνήματος και συνάντησης των πιστών της περιοχής, στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού του "Αφέντη Χριστού"».

- Ξεκινάτε στις 7.00 μ.μ.;

«Ναι και στο πρόγραμμα του συνεδρίου εντάσσονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις: η εσπερίδα της 9ης Αυγούστου, αφιέρωμα στον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ολύμπου κ. Ανθιμο Δρακωνάκη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Καστέλλι Φουρνής. Ακαδημαϊκές ανακοινώσεις και συζητήσεις πάνω στο θέμα του Συνεδρίου: "Κρήτη και Κύπρος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών"».

- Εχετε αφιέρωμα στον επίσκοπο Ολύμπου;

«Ο επίσκοπος Ολύμπου Ανθιμος γεννήθηκε στο χωριό μας και ο ίδιος είναι ένα ενεργό μέλος του πολιτιστικού μας συλλόγου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ο σύλλογός μας, λοιπόν, τον τιμά με την εσπερίδα αυτή, αποδίδοντάς του ελάχιστη τιμή για τα 60 χρόνια προσφοράς του στην Ορθοδοξία και τον Απόδημο Ελληνισμό. Μιλά για το έργο του ο φιλόλογος Γιώργος Δρακωνάκης. Το αφιέρωμα αυτό συνδέθηκε με το θέμα του συνεδρίου και την πολυπολιτισμικότητα των δύο νησιών, γιατί ο Ανθιμος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση "το διάλογο των πολιτισμών" στις χώρες όπου έζησε και λειτούργησε, παραμένοντας ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Μητροπολιτική Ελλάδα και την Ελλάδα της Διασποράς».

- Οικουμενικός;

«Ο Ανθιμος συνδύασε ζωή και έργο σε μια αδιάσπαστη ενότητα. Ενωσε την "περιπέτεια" του βίου του με την "περιπέτεια" του Οικουμενικού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αμερική υπήρξαν χώρες υποδοχής πολλών εκατοντάδων Ελλήνων και κοντά τους ο επίσκοπος Ανθιμος είχε μια δημιουργική πορεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Νησιωτική Ελλάδα
Ανθρώπινα
Εκδηλώσεις
Συνεντεύξεις