Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία

Όχι των Δυτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας

Προειδοποιήσεις προς Πούτιν από Μπαρόζο

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, με τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας,κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών. Παραμένει αποκλεισμένο το Ντονέτσκ. Δυσπιστία της Δύσης για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας. Όμως ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγαγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.

Βομβαρδισμοί των Ουκρανών στην ανακηρυχθείσα αυτόνομη περιοχή του Ντονέτσκ. Φωτογραφία: DIMITAR DILKOFF / AFP Βομβαρδισμοί των Ουκρανών στην ανακηρυχθείσα αυτόνομη περιοχή του Ντονέτσκ. Φωτογραφία: DIMITAR DILKOFF / AFP

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην ουκρανική μεθόριο, καθώς και για την συνεχιζόμενη ροή οπλισμού προς τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δυσχεραίνει την ειρήνευση στην περιοχή.
 
Σημείωσε πάράλληλα ότι καμία ρωσική στρατιωτική δράση δεν δικαιολογείται στην περιοχή, ακόμη και υπό τον μανδύα «ανθρωπιστικής επιχείρησης».
 
Ο κ. Μπαρόζο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει υποστήριξή σε υλικό επίπεδο, κυρίως για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών.
 
Στο μεταξύ, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει 45.000 στρατιώτες και βαρέα όπλα στα σύνορά της. 
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή: «Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
 
«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια στην επιχείρηση», είπε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.
 
H Μόσχα εντείνει τις προσπάθειές της για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους φιλορώσους αντάρτες κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση, αλλά η Δύση εξακολουθεί να εμφανίζεται δύσπιστη ως προς τις προθέσεις της.
 
Σε συνομιλίες με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται η Μόσχα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
 
newsroom enet
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία