Έντυπη Έκδοση

Εκθεση ψηφιδωτών, εμπνευσμένων από την Κρήτη

«Το ψηφιδωτό στην Ελλάδα είναι κακοποιημένο», λέει χωρίς περιστροφές η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου, η οποία μέχρι πρόσφατα το δίδασκε ως εφαρμοσμένη τέχνη σε εργαστήριο και από τις 23 του μήνα, μαζί με τους μαθητές της, εκθέτουν τα εμπνευσμένα από την Κρήτη ψηφιδωτά τους στον Τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας, στο πλαίσιο των «Κορνάρειων 2014».

«Ερωτόκριτος» της Βίκυς Σωτηρίου «Ερωτόκριτος» της Βίκυς Σωτηρίου Τα ψηφιδωτά που ποικίλλουν σε ύφος και τεχνική και αντλούν τα θέματά τους από τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική παράδοση της Κρήτης, όπως οι φοίνικες, οι μινωικές αρχαιότητες, ο Ερωτόκριτος, τα φαράγγια, υπογράφουν εκτός από την κ. Ιωαννίδου -η οποία επιμελείται και την έκθεση- οι Ολγα Γουλανδρή, Φραντσέσκα Δημάκου, Μικέλης Μαρκίδης, Νίκος Παναγόπουλος, Δημήτρης Παναής, Βίκυ Σωτηρίου και Δημήτρης Φραγκούλης.

«Η Κρήτη έχει ένα τεράστιο πλούτο και γεννάει θέματα. Μπορείς να αντλήσεις από τον φυσικό της πλούτο, το τοπίο της, την αδρότητά του, την οποία έχει και το ψηφιδωτό. Από την άλλη, έχει και όλο αυτό τον πολιτισμικό πλούτο. Δεν θα μπορούσαμε όμως όντας στη Σητεία να μην κάνουμε αναφορά στον Κορνάρο», επισημαίνει η Μάτω Ιωαννίδου, της οποίας το ψηφιδωτό είναι εμπνευσμένο από τα μινωικά αγγεία.

«Το ψηφιδωτό έχει "σώμα"», προσθέτει. «Με πρώτη ύλη την πέτρα, το μάρμαρο, το γυαλί, ακόμη και στην πιο κλασική εκδοχή του, δημιουργεί επίπεδα με όγκο. Από τη φύση του είναι αδρό. Εξαϋλώνει την ύλη και δίνει υλική υπόσταση στο άυλο. Την εποχή της ψηφιακής εικόνας, το ψηφιδωτό μάς επαναφέρει σε απτά, ψηλαφίσιμα έργα».

Από προσωπική πείρα γνωρίζει ότι «πάρα πολλοί ακούνε ψηφιδωτό και τρέχουν όσο μακρύτερα μπορούν. Υπάρχει μια παρανόηση λόγω κάποιων κιτς ψηφιδωτών που κυριάρχησαν. Ομως το ψηφιδωτό είναι μια σύγχρονη, μια σημερινή εφαρμοσμένη τέχνη, η οποία μπορεί να είναι και πολύ ζωντανή εκμεταλλευόμενη την αυτονομία που της δίνει το υλικό της».

Εχει ζήτηση; «Ως μια διακοσμητική εφαρμογή σε ιδιωτικούς, κυρίως, χώρους. Γιατί, βέβαια, είναι μια ακριβή λύση διακόσμησης. Είναι απολύτως χειροποίητη και χρονοβόρα. Ωστόσο, ως αυτόνομο έργο δεν έχει εκτιμηθεί στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε».

i info

Τεχνοχώρος Δήμου Σητείας (οδός Φουνταλίδου, δίπλα στη Λέσχη Σίτισης ΤΕΙ). Εγκαίνια: Σάββατο 23 Αυγούστου. Διάρκεια: έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 11.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00. Η Εκθεση Ψηφιδωτού θα μεταφερθεί και στην Πύλη Βιτούρη του Δήμου Ηρακλείου από τις 20 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις