Έντυπη Έκδοση

Γάζα: το υποχθόνιο δίχτυ του θανάτου

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε το πρώτο τούνελ στη Γάζα, φτιαγμένο με τσιμέντο, που είχε εισαχθεί από το Ισραήλ. Σκοπός των σηράγγων αυτών ήταν να εισχωρήσουν υπογείως στο ισραηλινό έδαφος, προκειμένου να σκοτώσουν στρατιώτες ή αμάχους του Ισραήλ.

Ο "αγώνας" της Χαμάς δεν είναι απελευθερωτικός αγώνας, αλλά αγώνας καταστροφής του εβραϊκού κράτους. Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, το 2006, μετά από έναν εξοντωτικό πόλεμο κατά των Παλαιστινίων της Φατάχ, έναν στόχο είχε: να κατασκευάσει τα τσιμεντένια φίδια, με εκατομμύρια δολαρίων, τα οποία αν τα διέθετε για την ανάπτυξη όλων των υποδομών της Γάζας, ο λαός της δεν θα υπέφερε, δεν θα λιμοκτονούσε αι η Γάζα θα ήταν σήμερα ένας παράδεισος. Ομως, προτίμησαν το δρόμο του πολέμου κι αν τα ισραηλινά φορτηγά εφοδίαζαν τη Γάζα με τρόφιμα και φάρμακα. Το ρεύμα το έδινε το Ισραήλ, ακόμη και το νερό. Και ενώ υπήρχε κάποια ηρεμία, η Χαμάς αργά αργά αλλά σταθερά ετοίμαζε τα φονικά τούνελ και βομβάρδιζε το Ισραήλ με χιλιάδες ρουκέτες. Αν δεν υπήρχε η ισραηλινή εξουδετέρωση των περισσότερων ρουκετών, τα θύματα των Ισραηλινών θα ήταν περισσότερα από αυτά σήμερα των Παλαιστινίων. Σκεφθείτε τι οπλισμό θα είχε σήμερα η Χαμάς, αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός από το Ισραήλ. Σήμερα θα μιλούσαμε για πόλεμο με αφάνταστες καταστροφές, σε ανθρώπινα θύματα και κτηριακές εγκαταστάσεις.

Το 2012, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μωσέ Γιααλόν, είχε δηλώσει: «Η ανακάλυψη των τούνελ των τρομοκρατών είναι μια επιπρόσθετη αλήθεια ότι η Χαμάς, παρά την περίοδο ηρεμίας, συνεχίζει να προετοιμάζεται για να κτυπήσει το Ισραήλ». Κι αυτό έγινε αφού η Χαμάς έριξε στο έδαφος του Ισραήλ χιλιάδες ρουκέτες, προκαλώντας το Ισραήλ να επέμβει.

Σήμερα, διαμαρτύρονται ότι πολλά παιδιά είναι τα θύματα αυτού του πολέμου. Είναι αφάνταστα θλιβερό να χάνονται παιδιά και από τις δύο πλευρές. Ομως, θλιβερός είναι και ο πόλεμος, αλλά ο κόσμος έζησε, ζει και θα ζει, δυστυχώς, πάντα με πολέμους.

Οι διαμαρτυρίες, από κάθε πλευρά, πέφτουν κατά του Ισραήλ, για τα αδικοχαμένα παιδιά. Ομως, όλες οι διαμαρτυρίες πέφτουν στο κενό, αν διαβάσει κανείς τις παρακάτω γραμμές: «Η Χαμάς χρησιμοποίησε εκατοντάδες παιδιά στο σκάψιμο των τούνελ και τουλάχιστον 160 από αυτούς τους παιδικούς σκλάβους πέθαναν κάτω από άθλιες συνθήκες δουλείας, που θυμίζουν τα βικτωριανά ανθρακωρυχεία του 19ου αιώνα» (μέρος από το άρθρο το 2012 στο Journal of Palestine Studies και αναδημοσιευμένο στις 31.7.2014 στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή»). Αλλά εκτός από τις φρικτές αυτές αποκαλύψεις, είναι γνωστό κι έχει γραφεί στον Τύπο ότι η Χαμάς βάζει ως ασπίδα προστασίας, στις μάχες της, τα γυναικόπαιδα. Μήπως γι' αυτό υπάρχουν τόσα θύματα παιδιών;

Πριν κλείσω την αναφορά μου αυτή στα γεγονότα της Γάζας, θέλω να αναφέρω και κάποια παράπλευρα γεγονότα. Πολλοί σήμερα μιλούν για τον εβραϊκό λαό, ως λαό ναζιστή. Γιατί τόσο αισχρό ψέμα; Οταν οι Εβραίοι οδηγούντο στους φούρνους, δεν είχαν τα όπλα της Χαμάς ούτε σκότωναν κάποιον. Ο παραλληλισμός αυτός είναι βρόμικος και όποιος τον χρησιμοποιεί ή δεν γνωρίζει τα γεγονότα της Ιστορίας ή είναι παθιασμένος αντισημίτης.

Η γενική παρουσίαση των γεγονότων, όταν είναι μονόπλευρη, δημιουργεί φθόνο, ο οποίος έχει όλα τα στοιχεία που συνιστούν την προκατάληψη. Ετσι, ο φθόνος δεν αφήνει τη σκέψη και το συλλογισμό ελεύθερο, ώστε να αντιληφθεί την πραγματικότητα, αλλά προτρέπει σε λανθασμένο προσχηματισμό της γνώμης. Με όσα βλέπουμε στις τηλεοράσεις, από τον πόλεμο στη Γάζα, δημιουργούν στον κόσμο ένα φθόνο κατά του Ισραήλ. Και ο φθόνος είναι το δηλητήριο της ψυχής. Αυτό το δηλητήριο απλώνεται στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και των λαών και έχει χειρότερα αποτελέσματα και από αυτά του πολέμου. Η παρουσίαση των εικόνων του πολέμου είναι αντικειμενική μόνο όταν είναι και από τις δύο πλευρές. Η Χαμάς χτυπά το Ισραήλ εδώ και μήνες με χιλιάδες ρουκέτες, με χιλιάδες φονικούς πυραύλους, που ανάγκασαν πολλές πόλεις του Ισραήλ να κλείσουν τα σχολεία τους και να ζουν στα καταφύγια. Αυτά τα γεγονότα, που ανάγκασαν το Ισραήλ να επέμβει, δεν τα είδαμε στις τηλεοράσεις μας, όπως κι άλλα πολλά. Αν η πατρίδα μας, η Ελλάδα, δεχόταν ανάλογες καταστάσεις, θα έμενε με σταυρωμένα χέρια; Ασφαλώς και όχι.

Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει, για να μην υπάρχουν κι άλλες ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές. Και θα τελειώσει μόνο με την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και με την ολοσχερή καταστροφή του υποχθόνιου δικτύου του θανάτου, δηλαδή την καταστροφή των δολοφονικών τούνελ. Διαφορετικά, σε ένα με δύο χρόνια θα έχουμε τα ίδια γεγονότα, σε πιο βάρβαρη μορφή.

Ακόμη δεν έχει καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται με τους φανατικούς ισλαμιστές τζιχαντιστές. Σφαγές παντού, στη Συρία 200.000 νεκροί, στο Ιράκ χιλιάδες σφαγμένοι, στη Λιβύη τώρα η σφαγή άρχισε, καίνε παντού στο μουσουλμανικό χώρο, τις εκκλησίες, σφάζουν τους χριστιανούς αν δεν ασπασθούν το μουσουλμανισμό και εδώ στη χώρα μας καμία αντίδραση, ούτε καν λεκτική. Οταν το Ισραήλ κτυπά, αφού πρώτα το κτύπησαν βάρβαρα, ξεσηκώνονται όλοι σχεδόν να το κατηγορήσουν. Δεν βλέπει ο κόσμος τον κίνδυνο του ισλαμικού τζιχαντισμού;

Στη γειτονιά μας είμαστε μόνοι μας, εμείς οι Ελληνες, μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο, που η όρεξη του Ερντογάν να τη «φάει» όλη δεν σταμάτησε. Είμαστε μόνοι, έχοντας γύρω μας ένα φανατικό μουσουλμανικό τόξο που άνοιξε τις δαγκάνες του, να μας πνίξει. Σ' αυτή την πολύ τραγική δύσκολη στιγμή, το Ισραήλ είναι ο προμαχώνας του Δυτικού Κόσμου. Αυτό θα το καταλάβει ο λαός μας, αλλά και όλοι οι πολιτικοί μας; Εύχομαι να το ενστερνιστούν γρήγορα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Ελεύθερο Βήμα