Έντυπη Έκδοση

«Οι νέες λεωφόροι σκοτώνουν τον Υμηττό»

«Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό είναι η άμεση εγκληματική εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος που προωθείται από το υπουργείο. Ενα προεδρικό διάταγμα που νομιμοποιεί τις υπάρχουσες χρήσεις στο βουνό, αλλά ανοίγει το δρόμο και για μελλοντικές οικιστικές επεκτάσεις» υποστηρίζουν κάτοικοι από δήμους που συνορεύουν με το βουνό.

Αλλά επειδή ο Υμηττός είναι δημόσιο αγαθό, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκρότησαν τον περασμένο μήνα την «Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους και το Νέο Προεδρικό Διάταγμα Λεηλασίας του Υμηττού». Αύριο στις 12 μ. πραγματοποιούν συγκέντρωση - πορεία στο βουνό και σημείο συνάντησης: είσοδος Σακέτα (Κουταλάς) στον Βύρωνα επί της λ. Κατεχάκη.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ένα έργο που -όπως είπαν- «λεηλατεί» το βουνό, ενισχύει τη χρήση του Ι.Χ. και εξυπηρετεί τα εργολαβικά συμφέροντα.

Υπογράμμισαν ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι δεν θα μειώσουν το κυκλοφοριακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα την Αττικής Οδού, που -όπως είπαν- τις μισές μέρες της εβδομάδας είναι μποτιλιαρισμένη τις ώρες αιχμής. Γι' αυτό και υποστήριξαν ότι η λύση στο κυκλοφοριακό είναι η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στον κόμβο Σακέτα στον Βύρωνα έκαναν λόγο για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα αφού -σύμφωνα με τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ- για να κατασκευαστεί θα χρειαστεί να κοπούν 3.800 δένδρα.

Και ενώ το έργο είναι στα σκαριά, σε δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο Δήμος Γλυφάδας πήρε θέση υπέρ του έργου.

Συζήτηση-ασπίδα για το βουνό

Συζήτηση με θέμα την προστασία του Υμηττού διοργανώνεται απόψε στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια).

Θα μιλήσουν οι: Σύλα Γκρέκου, Κωστούλα Κανδυλιώτη, Νίκος Καραγεώργος, μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το νέο προεδρικό διάταγμα λεηλασίας του Υμηττού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία