Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατηγορίες από την Ουκρανία για τη ρωσική βοήθεια

Δέν έγιναν έλεγχοι και δεν συνοδεύεται από κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρόεδρος Ποροσένκο κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μόσχα και Κίεβο στηρίζουν την ταχεία ολοκλήρωση της αποστολής της οχηματοπομπής με τη ρωσική βοήθεια.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Στις δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο τόνισε πως περισσότερα από 100 ρωσικά φορτηγά έχουν διασχίσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν σε ελέγχους από τις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας ή τους συνοριοφύλακες και χωρίς να τα συνοδεύουν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Νωρίτερα ωστόσο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, συμφώνησαν σήμερα ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε ότι οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν στο τηλέφωνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε νωρίτερα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και σύμβουλό του Λόζκιν να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου να «εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».


Eπίσης, με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον τη Ρωσία αν δεν αποσύρει το κομβόι της από την Ουκρανία. Η καγκελάριος Μέρκελ επαίνεσε την Ουκρανία για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε με την είσοδο του ρωσικού κομβόι στο έδαφός της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία