Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΜΟΝΑΧΟ

Καθαίρεση για Μπεζενίτη

Μια απόφαση που είχε προαναγγελθεί και ουσιαστικά έμενε το τυπικό μέρος για την ολοκλήρωσή της, ελήφθη χθες από το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων καθαιρέθηκε και επανήλθε στην τάξη των μοναχών. Η ποινή της καθαίρεσης σε μητροπολίτη είχε επιβληθεί πριν από 50 χρόνια, βάσει όμως των ιερών κανόνων και όχι βάσει των νόμων του κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Χθες οι αρχιερείς που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκαν, ούτε «δίκασαν» τον μητροπολίτη. Απλά εφάρμοσαν τον νόμο βάσει του οποίου προβλέπεται η καθαίρεση ενός ιεράρχη που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης.

Εκείνο που επισημαίνουν ωστόσο ιεράρχες, είναι το γεγονός ότι το πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο που εκτέλεσε την απόφαση που προβλέπει ο νόμος (άρθρο 160 του νόμου 5383/1932), όταν κλήθηκε να τον δικάσει για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τη Μονή Εφραίμ, δεν δίκασαν τον ιεράρχη, απαλλάσσοντάς τον με βούλευμα.

Η υπεράσπιση του ιεράρχη είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης του προέδρου του πρωτοβάθμιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου και δύο μελών, που δεν έγινε δεκτό.

Ο καθηρεμένος ιεράρχης, αναμένεται να προσφύγει μετά τη χθεσινή απόφαση τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που είχε ζητήσει να δικαστεί από εκκλησιαστικό δικαστήριο, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις από τους ιεράρχες που υπέγραψαν το έγγραφο, βάσει του οποίου ο Παντελεήμων Μπεζενίτης επανήλθε στην τάξη των μοναχών, δίπλα από την υπογραφή τους, σημείωσαν ότι διαφωνούν.

Εκείνο που απομένει να απαντηθεί είναι η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που με τον τρόπο αυτό πήρε στα χέρια του την «καυτή πατάτα» από την Ελλαδική Εκκλησία.

Στο πρωτοβάθμιο συνοδικό δικαστήριο προήδρευε ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου και μέλη ήταν οι μητροπολίτες Ιερισσού και Αγίου Ορους Νικοδήμος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Αργολίδος Ιακώβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Αρτης Ιγνάτιος, Γουμενίσσης Δημήτριος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα