Έντυπη Έκδοση

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Τάσο Κουλαμπά

Εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο Τάσου Κουλαμπά, πρωτεργάτη του αγροτικού κινήματος, βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΔΑ, από το Χαροκοπιό Πυλίας, διοργανώθηκε στη μνήμη του στην Κορώνη και μηνύματα έστειλαν και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος.

Ηταν από τους πρωτεργάτες του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα στη σημαντική εξέγερση των παραγωγών για το σταφιδικό κίνημα στην Πυλία το 1935. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Μεταξά και το Μάρτη του 1944 δραπέτευσε από το Χαϊδάρι κι έγινε γραμματέας του ΕΑΜ. Μετά την κατοχή «γνώρισε» Αϊ-Στράτη και Μακρόνησο. Πέθανε στις 24 Μάη 1964 από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ επέστρεφε από την πορεία για τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα της Αρκαδίας.

Στέλεχος του Αγροτικού Κόμματος και του ΚΚΕ, υπήρξε από τις πιο σημαντικές μορφές του αγροτικού κινήματος και, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, έμεινε η ιστορική η ομιλία του στην προσυγκέντρωση των αγροτών στην Πήδασο σαν σήμερα 25 Αυγούστου 1935, αλλά στην Πύλο την επόμενη μέρα η τοπική αστυνομία χτύπησε το συλλαλητήριο. Αφησαν και δύο νεκρούς: τον Κώστα Τσαρπάλα από τον Κυνηγό και ένα νεαρό παιδί, τον Πατσούρο, από την Πύλο. Μαζί με τον Θαν. Παπαχατζή έγραψαν μια σημαντική εργασία με τίτλο «Ποιοι μας τρώνε τη σταφίδα» η οποία εκδόθηκε από το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας. Η εξέγερση για το σταφιδικό ζήτημα έμεινε στην Ιστορία να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές εξεγέρσεις πέραν του Κιλελέρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα & Γεγονότα
Πρόσωπα