Έντυπη Έκδοση

Εξω Μεταξουργείο, μέσα ρωμαϊκή οικία

Το διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα, που βάφτισε και μια ολόκληρη περιοχή της Αθήνας, έκρυβε αρχαιολογικά μυστικά. Θα διατηρηθούν κάτω από γυάλινο δάπεδο

Κάτω από το εργοστάσιο μεταξιού, το γνωστό μας «Μεταξουργείο», ήταν μια ρωμαϊκή βίλα, αποδεικνύοντας πως η περιοχή ήταν λαμπρή στην αρχαιότητα όπως και στα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια.

Ετσι θα είναι το «Μεταξουργείο», όταν με το καλό αναστηλωθεί και στεγάσει τη Δημοτική Πινακοθήκη Ετσι θα είναι το «Μεταξουργείο», όταν με το καλό αναστηλωθεί και στεγάσει τη Δημοτική Πινακοθήκη Το 1834 στα λείψανα του αρχαίου σπιτιού οικοδομήθηκε η οικία του πρίγκιπα Καντακουζηνού. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αώνα το αρχοντόσπιτο μετετράπη σε βιομηχανικό συγκρότημα, το «Μεταξουργείο» επί των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γερμανικού & Γιατράκου, και έδωσε το όνομά του σε αυτή την περιοχή της Αθήνας. Μια περιοχή που εμείς γνωρίσαμε υποβαθμισμένη, αλλά ίσως παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση, αν κρίνουμε από την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να αναστηλώσει το συγκρότημα αυτό, συνολικής επιφανείας 1.300 τ.μ. (δωρεά Δουρούτη) και να το μετατρέψει σε χώρο πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων.

Πριν από δύο χρόνια ο δήμος έβαλε εμπρός το σχέδιο αναστήλωσης του διατηρητέου «Μεταξουργείου» με τη σκέψη να στεγάσει εκεί τη Δημοτική Πινακοθήκη (4.000 έργα), τη σύγχρονη ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του και άλλες πολιτιστικές δράσεις.

Οι αρμόδιες Εφορείες Νεωτέρων και Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ δεν είχαν αντίρρηση, με τον όρο να προηγηθούν ανασκαφές στα σημεία που προβλεπόταν αντικατάσταση των δαπέδων και δημιουργία υπογείων. Ετσι άρχισε στο εσωτερικό του κτηρίου ανασκαφές η Γ'Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι, παρά τις αλλεπάλληλες οικοδομικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, παρέμεναν στα θεμέλια του κτηρίου κάποιοι αρχαίοι «μάρτυρες».

Συγκεκριμένα σ' ένα από τα κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος βρήκαν δύο δωμάτια ρωμαϊκής οικίας, πήλινους αγωγούς, τμήματα τοίχων, μια ημικυκλική αψιδωτή κατασκευή και μια δεξαμενή ύστερης ρωμαϊκής περιόδου.

Στο δεύτερο κτήριο βρήκαν εννέα τάφους ύστερης Ελληνιστικής και πρώιμης Ρωμαϊκής περιόδου (μία πώρινη σαρκοφάγο, μία πυρά και επτά λακκοειδείς τάφους). Η συστάδα των τάφων αυτών, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκει στο νεκροταφείο που αναπτυσσόταν κατά μήκος της οδού που διερχόταν από τις Ηριες Πύλες και κατέληγε σε ένα από τα ωραιότερα προάστια των Αθηνών, τον Ιππειο Κολωνό.

Η αποσπασματική διατήρησή τους όμως ανάγκασε την προϊσταμένη τής Γ'ΕΠΚΑ Νικολέττα Βαλάκου να εισηγηθεί στο ΚΑΣ τη διατήρηση μόνο των οικοδομικών λειψάνων της ρωμαϊκής οικίας. Ετσι οι μελλοντικοί επισκέπτες του «Μεταξουργείου» θα βλέπουν στο εσωτερικό του κτηρίου, κάτω από ένα γυάλινο δάπεδο, το αρχαίο σπίτι και θα μαθαίνουν από μια ενημερωτική πινακίδα την ιστορία του. Η συνύπαρξη αρχαίου και νεότερου κτηρίου είναι μια λύση που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, αφού συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη του αρχαίου και συγχρόνως δεν αναστέλλει τη δημιουργία του νέου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Τοπική Αυτοδιοίκηση