Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Περιέφραξαν εκκλησία και αρχαία!

Τα αρκαδικά τουριστικά όνειρα δεν έχουν το Θεό τους... Οι κάτοικοι των Μαγουλιάνων, του ορεινότερου χωριού της Αρκαδίας, αλλά και της Πελοποννήσου, μετρούν ήδη τις πρώτες παράπλευρες απώλειες.

Γυναικόπαιδα στα συρματοπλέγματα Γυναικόπαιδα στα συρματοπλέγματα Με το που μαθεύτηκε πριν από λίγα χρόνια ότι ξενοδόχος αγοράζει εκτάσεις στην περιοχή Πετροβούνι, ξεκίνησαν και οι πρώτες περιφράξεις οικοπέδων. Ουδέν πρόβλημα, μέχρι που οι παλιοί ιδιοκτήτες των χωραφιών κατάφεραν να περιφράξουν και την εκκλησία της Παναγίας!

Κάθε 8 Σεπτέμβρη στον ναό κατηφορίζουν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και προσκυνητές από άλλα σημεία της περιοχής και της χώρας, που το έχουν τάμα. Πέρσι όμως το πρόβλημα έφτασε στο αμήν. Οι πιστοί, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, χρειάστηκε να περάσουν μέσα από συρμάτινα μπλόκα μέχρι να φτάσουν στην εκκλησία.

Οι Μαγουλιανίτες ζητούν να ανοίξει εδώ και τώρα ο παλιός δρόμος που οδηγεί στην Παναγία και ο εκκλησιασμός να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που πάνε να ανάψουν ένα κερί. Οχι μόνο στις 8 Σεπτέβρη, αλλά όλο το χρόνο, όπως γίνεται τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια.

Τα θεμέλια του ναού Τα θεμέλια του ναού Το Τοπικό Συμβούλιο Μαγουλιάνων, διαβλέποντας τις προθέσεις των ιδιοκτητών της περιοχής -τοποθετήσεις μεταλλικών πασσάλων περίφραξης- είχε αντιδράσει έντονα και φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βυτίνας από τον Ιούλιο του 2010. Η απόφαση που πάρθηκε τότε ήταν ο καθαρισμός του δρόμου ώστε ελεύθερα ο κόσμος να προσέρχεται στην εκκλησία. Τα αυτονόητα ζητά και ο νέος Δήμος Γορτυνίας που προέκυψε από το σχέδιο Καλλικράτης: Να ανοίξει ο δρόμος.

Αλλα τα κελεύσματα των δημοτικών αρχών, άλλες όμως οι βουλές εκείνων που περίφραξαν την εκκλησία της Παναγίας.

Τα συρμάτινα τείχη στην περιοχή δίνουν και παίρνουν. Τώρα μάλιστα τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Βλέποντας το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να βγάζει στο σφυρί το διπλανό Ξενίας και το Σανατόριο της Μάνας του Στρατιώτη, οι οικοπεδούχοι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Το τουριστικό γορτυνιακό Ελντοράντο πουλάει...

Ο Δήμος Γορτυνίας προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν στις 16 Ιουνίου, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν βγήκε η απόφαση. Εκείνο που ήδη προβληματίζει τους ανθρώπους του χωριού είναι μια μακροχρόνια δικαστική διένεξη. Με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης να έχει κυριολεκτικά φρακάρει, δεν θέλουν να σκέφτονται -άγνωστο μέχρι πότε- εκκλησιασμούς μετ' εμποδίων.

Το ορειχάλκινο σύμπλεγμα τεσσάρων ειδωλίων σε στάση χορού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα). Βρέθηκε στο Πετροβούνι, στα Μαγούλιανα Το ορειχάλκινο σύμπλεγμα τεσσάρων ειδωλίων σε στάση χορού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα). Βρέθηκε στο Πετροβούνι, στα Μαγούλιανα Ο χρόνος όμως είναι αδυσώπητος. Την προσεχή Δευτέρα, ημέρα της Γεννήσεως της Θεομήτορος, ο κόσμος θα σπεύσει να εκκλησιαστεί. Για ακόμη μιά φορά φέτος θα χρειαστεί να γίνει ράμπο και να αναζητήσει ξανά μονοπάτι μέσα από συρματοπλέγματα. Ούτε παλιά πόλης της Λευκωσίας και Πράσινη Γραμμή να ήταν...

Το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ των ιδιοκτητών της περιοχής δίνει και παίρνει. Εκείνοι που περιέφραξαν τον παλιό δρόμο πετάνε τώρα το μπαλάκι στους άλλους, μέσα από τα χωράφια των οποίων ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στον ναό, ακόμα και με αυτοκίνητο. Και ο παραλογισμός συνεχίζεται... Μελέτες μηχανικών και ερμηνείες «ειδικών» ενσωματώνονται στα οπλοστάσια των άμεσα ενδιαφερομένων. Ολα όμως αγνοούν επιμελώς την ύπαρξη της εκκλησίας και το πώς μέχρι σήμερα ο κόσμος έφτανε μέχρι εκεί. Δουλειά να έχουν οι δικηγόροι.

«Αν δεν ανοίξει το παλιό μονοπάτι ας μας βρει το δικαστήριο λύση. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Πώς ο κόσμος θα φτάσει εκεί... Αν πάθει κάποιος κάτι τι θα γίνει; Οι κάτοικοι θέλουν εδώ και τώρα να ανοίξει ο δρόμος και να πηγαίνουν να προσκυνούν όποτε επιθυμούν. Χωρίς εμπόδια. Απλά πράγματα», λέει ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, Θανάσης Κανελλόπουλος.

Κάτι ακόμη, απίστευτο και όμως ελληνικό. Με συρμάτινα πλέγματα οι ιδιοκτήτες της περιοχής κατάφεραν να μοιράσουν μέχρι και τα θεμέλια του αρχαίου ναού που βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο. Μισά δικά μου, μισά δικά σου!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα