Έντυπη Έκδοση

Επιστρέφει το Δεύτερο Πρόγραμμα!

Παιδιά, να λέμε και καμιά αλήθεια. Εξαιρετική είναι η ιδέα του Τρίτου Προγράμματος, ενός ραδιοσταθμού που αναζητεί τη βαθύτερη ουσία της μουσικής και της τέχνης. Υπέροχη είναι επίσης η ιδέα του Kosmos FM, που μας φέρνει σε επαφή με τις νότες και τους ήχους όλης της οικουμένης. Αλλά χωρίς Δεύτερο Πρόγραμμα, Ελληνική Ραδιοφωνία δεν υφίσταται. Οπως δεν υφίσταται μουσακάς χωρίς μελιτζάνα, παστίτσιο δίχως μπεσαμέλ, σοκολατίνα άνευ σοκολάτας. Καταλαβαινόμαστε;

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το Δεύτερο Πρόγραμμα, όπως και το Τρίτο και ο KOSMOS Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το Δεύτερο Πρόγραμμα, όπως και το Τρίτο και ο KOSMOS Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλοί σταθμοί ελληνικής μουσικής στην μπάντα των FM. Και στην Αθήνα υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια θα τους βρεις διάσπαρτους. Δίνουν τον αγώνα τον καλό κόντρα στα σημεία των καιρών, ενάντια σε ακούσματα που θα έκαναν και τα πιο ανθεκτικά σκυλιά (και «σκυλιά»...) να κλείσουν τ' αυτιά τους. Τους τιμώ και αναγνωρίζω το έργο τους. Τους βγάζω το καπέλο, αλλά δεν φθάνουν. Δεν είναι αρκετοί.

Πάντοτε χρειαζόταν και πάντοτε χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος υπεράσπισης των ελληνικών ασμάτων, που θα ακούγεται σε άπασα την επικράτεια. Για να δίνει τον τόνο, για να προσφέρει εναλλακτική ψυχαγωγία, για να αναδεικνύει το εύρος του ημεδαπού πενταγράμμου, για να επιστρέφει στο κάτω κάτω της γραφής και κάνα φράγκο στον Ελληνα φορολογούμενο. Διότι υπάρχουν όσοι και όσες θέλουν να ακούνε Πάολα και Παντελίδη (γούστο τους και καπέλο τους, ο Θεός να τους έχει καλά), αλλά υπάρχουν και οι υπόλοιποι με τις υπόλοιπες που ψάχνουν κάτι διαφορετικό στα ερτζιανά. Κι αυτούς με αυτές, κάποιος πρέπει να τους υπηρετήσει διότι πληρώνουν κάθε μήνα το ανταποδοτικό τέλος.

Ας πάμε όμως στο ψητό. Στην αναβίωση του Δευτέρου Προγράμματος, που είναι προ των πυλών. Πράγμα το οποίο δείχνει για μία ακόμη φορά ότι στην Ελληνική Ραδιοφωνία γίνεται καλή δουλειά, σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κομμάτι του Ραδιομεγάρου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της η Δημόσια Τηλεόραση, ενώ το Δημόσιο Ραδιόφωνο έχει σε φουλ πρόγραμμα το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα και σε πλεϊλίστα (έτοιμο να βγει εντός των προσεχών ημερών) τον Kosmos FM. Αρα τρέχουν οι άνθρωποι και όσα λάθη και να κάνουν είναι λάθη που βγαίνουν πάνω στη δουλειά και όχι πάνω στο παραγοντιλίκι. Να δώσουμε πάντως κι ένα εύσημο στην EBU, που πίεσε αρκετά για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο.

Πώς μας προέκυψε όμως η είδηση για το Δεύτερο Πρόγραμμα; Μέσω Διαύγειας, όπου αναρτήθηκε προ ημερών η απόφαση του προέδρου της ΝΕΡΙΤ Αντώνη Μακρυδημήτρη για «Ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τη λειτουργία ραδιοφωνικού προγράμματος ελληνικής μουσικής». Αριθμός πρωτοκόλλου 1381, έχοντας υπόψη τις διατάξεις των τάδε και τάδε και παρατάδε ΦΕΚ και τους «σκοπούς της ΝΕΡΙΤ, όπως περιγράφονται στον ιδρυτικό νόμο και το καταστατικό της, ιδίως αυτόν της κάλυψης των πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας και της διασφάλισης της πολυφωνίας».

Στο διά ταύτα; Στο διά ταύτα όπως λέει και το «αποφασίζουμε»: «Αναθέτουμε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με το σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας ολοκληρωμένου ραδιοφωνικού προγράμματος ελληνικής μουσικής: λαϊκής, έντεχνης και παραδοσιακής 24ωρης λειτουργίας ημερησίως, στους μουσικούς παραγωγούς Γεώργιο Τσάμπρα, Ιωάννη Λώλο και Πέτρο Αδάμ».

Η προετοιμασία

Και τι θα κάνουν οι ανωτέρω; Ορίστε η συνέχεια:

(α) Σχεδιασμό και προετοιμασία της έναρξης του ραδιοφωνικού προγράμματος ελληνικής μουσικής: λαϊκής, έντεχνης και παραδοσιακής.

(β) Διαχείριση ρεπερτορίου των σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με σκοπό τον εμπλουτισμό του προγράμματος.

γ) Καταγραφή των βάσεων δεδομένων της ΝΕΡΙΤ (υφιστάμενης δισκοθήκης, ταινιοθήκης, αρχειοθήκης και «αέρα»), εντοπισμό ελλείψεων και υποβολή προτάσεων για την κάλυψή τους, με συγκεκριμένες δισκογραφικές επιλογές.

δ) Διατύπωση προτάσεων σχετικά με τα πρόσωπα που είναι απαραίτητα για τη στελέχωση του προγράμματος (προσωπικό της ΝΕΡΙΤ και καλλιτέχνες που θα προσκαλούνται).

ε) Διατύπωση προτάσεων για εξειδικευμένες «θεματικές» εκπομπές.

στ) Διατύπωση προτάσεων σχετικά με το συνδυασμό της ελληνικής μουσικής παράδοσης, σε όλες της τις εκδοχές (δημοτική, ρεμπέτικη, λαϊκή, ελαφρό τραγούδι), με τις μουσικές παραδόσεις του εξωτερικού (world music/ethnic), με ρεύματα της παγκόσμιας παραγωγής (ηλεκτρονική κ.λπ.), με κλασικούς ήχους (ροκ κ.ά.), με τους Ελληνες καλλιτέχνες που παίζουν και ηχογραφούν τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, και με νεότερα -διεθνώς και στην Ελλάδα- μουσικά ρεύματα, όπως η ραπ και η χιπ χοπ.

ζ) Διατύπωση συνολικής πρότασης για το τελικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού προγράμματος.

η) Παρακολούθηση της εκπομπής του προγράμματος, μετά την έναρξή του και διατύπωση προτάσεων για τις τυχόν ενδεδειγμένες διορθωτικές κινήσεις.

Οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν από την 27.08.2014 μέχρι την 26.11.2014. Η συνολική αμοιβή για την παροχή των υπηρεσιών θα ανέλθει σε 15.150 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως για τη σχετική προετοιμασία είχε οριστεί από τον υπεύθυνο της Ραδιοφωνίας της ΝΕΡΙΤ Θανάση Γεωργακόπουλο μια έμπειρη και ικανή πενταμελής ομάδα από τους: Μαρία Κοζάκου, Γιάννη Λώλο, Γιώργο Τσάμπρα, Σιδερή Πρίντεζη και Γιώργο Φλωράκη. Τώρα λοιπόν έγινε το επόμενο βήμα, και μέσα στον μήνα το Δεύτερο θα ξεκινήσει -όπως και το Τρίτο και ο Kosmos- με play list και στη συνέχεια -από Οκτώβριο- θα περάσει σε πλήρες πρόγραμα με μουσικούς παραγωγούς. Τώρα αν θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου οι παραγωγοί, μέσω εταιρείας παραγωγής (όπως συμβαίνει στο Τρίτο) δεν ξέρω να σας πω. Ούτε στη ΝΕΡΙΤ, άλλωστε, ξέρουν έτσι όπως έχουν μπλεχτεί με διαγωνισμούς, προκηρύξεις και τα συναφή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα & Media
Ραδιόφωνο-συχνότητες-web