Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΑΡΙΣΙ, ΔΕΘ, ΑΘΗΝΑ

Μαγειρείο νέου «άτυπου» μνημονίου

Χαμένοι στο «Τρίγωνο του Χρέους»

Όσο περισσότερο προσπαθούν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να πείσουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο μετά το Παρίσι και τη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), τόσο πιο πολύ αναδεικνύουν ότι μπήκαν στο φθινόπωρο τρεκλίζοντας, ενόψει του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή. Σύσσωμος ο διεθνής τύπος ομολογεί σε σχετικά σχόλια πως πριν καν τεθεί το σενάριο του “κουρέματος” στο χρέος -με τις όποιες παραφυάδες του- προηγείται ένα νέο δάνειο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα νέο περισσότερο ή λιγότερο «άτυπο» μνημόνιο.

Στη ΔΕΘ με ωρολογιακές βόμβες Στη ΔΕΘ με ωρολογιακές βόμβες Ηδη, ακόμη και φιλικά δημοσιεύματα για την κυβέρνηση, όπως το καλοκαιρινό αφιέρωμα των Financial Times για την Ελλάδα, ομολογεί ότι θα χρειαστεί δάνειο τουλάχιστο 12 δισ. ευρώ μαζί με ένα νέο μνημονιακό κορσέ όρων και προϋποθέσεων.

Με άλλα λόγια, πριν έρθει η «νέα αρχή» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση η οποία δηλώνει «αποφασισμένη να συγκρουστεί» με την τρόικα, φιγουράροντας σε κεντροδεξιές αγκαλιές του ευρωνότου . Πριν από τις υποσχέσεις για «απαραίτητα μέτρα» (ιδιωτικοποιήσεις μαζί με απολύσεις) που δήθεν «ανοίγουν το δρόμο για αναδιάρθρωση του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ», για να εξασφαλιστεί «μονιμοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος» και έτσι οι τραπεζίτες να είναι σίγουροι ότι θα απομυζούν τα τοκοχρεολύσια τους.

Γενικά, πριν να «αναδιαρθρωθεί» το χρέος, θα χρειαστεί πρώτα το χρέος να... μεγαλώσει και να σκληρύνουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή του.

Ανοιχτοί σε ένα αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας εάν το ζητούσε η χώρα, θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Η σκλήρυνση έχει ήδη δρομολογηθεί με τους μηχανισμούς εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών που υιοθέτησε η ΕΕ. Πρόσφατο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters έδειξε τι σημαίνει στην πράξη το επόμενο μνημόνιο, επισημαίνοντας πως ενδέχεται την τρόικα να την αντικαταστήσει μια νέα αστυνόμευση: μια ευρωπαϊκή task force.

Ηδη η τριμηνιαία έκθεση του ίδιου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σε ένα εκτενές κείμενο, εμπεριέχει όλες τις αρνητικές εκτιμήσεις από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, και στο οποίο ομολογεί σε ανήσυχο τόνο ότι για το success story της κυβέρνησης «οι πηγές της αβεβαιότητας είναι πολλές».

Διατυπώνεται ρητά ότι η Ελλάδα είτε θα πρέπει να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υπογράφοντας ακόμα ένα μνημόνιο μέτρων, είτε θα συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο εφαρμόζοντας από μόνη της ένα μόνιμο μνημόνιο.

«Θα χρειαστούμε ένα δικό μας μνημόνιο που να έχουμε διαπραγματευτεί με τους έλληνες πολίτες. Ένα μνημόνιο που να έχει ένα βαθμό εσωτερικής νομιμοποίησης» όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης - απολύσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του στους Financial Times.

Eurogroup: Ευρω-διλήμματα

Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ωστόσο επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, πρόσθετος ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015, αναφέρει η Deutsche Welle. Το ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Μιλάνο, όπου θα γίνει ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα.

Καυτές πατάτες

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές όχι ως ένα νέο μνημόνιο, αλλά ως τον «οδικό χάρτης εξόδου από τις δεσμεύσεις των μνημονίων», γράφει σήμερα η "Ε". Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα «θετικά» -όπως τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και μια σειρά από καυτά ζητήματα που η τρόικα πιέζει ώστε να υιοθετηθούν οι απαιτήσεις της.

Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα εμφανίστηκε στο Παρίσι ανυποχώρητη σχετικά με την απαίτησή της να απελευθερωθούν πλήρως οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ζητεί πλήρη απεμπλοκή του κράτους καθώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ισχυροποιείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ενώ προβλέπεται η έγκριση από τον γενικό γραμματέα Απασχόλησης.

Συνδικαλιστικός νόμος: Ισχυρές είναι οι πιέσεις των δανειστών και για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις με την παρουσία του 51% τουλάχιστον των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις. Ταυτόχρονα απαιτούν να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης πριν από την απεργία, ενώ διατηρούν ανοιχτό το θέμα σχετικά με το δικαίωμα του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ).

Κόκκινα δάνεια: Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την τρόικα και οι τελικές επαφές θα ληφθούν στην Αθήνα με την επιστροφή των επικεφαλής. Ωστόσο, η τρόικα επιμένει ότι στο μέτρο δεν πρέπει να ενταχθούν όσοι έχουν χρέη και προς το Δημόσιο, αλλά μόνο προς τις τράπεζες.

Πλειστηριασμοί: Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι δανειστές στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και μάλιστα από το 1/3 της αντικειμενικής τιμής.

Νέα ρύθμιση οφειλών: Δεδομένο θεωρείται ότι η τρόικα έχει απορρίψει τις προτάσεις που αφορούν 100 ή και περισσότερες δόσεις. Αντίθετα, δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση για έως και 48 δόσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Οικονομική κρίση
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Κεντροδεξιές αγκαλιές στον ευρωνότο