Ηλεκτρονική Έκδοση

Για τη λίστα Λαγκάρντ

Ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Καπελέρης και Διώτης

Ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Χρήστου Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, οι οποίοι χειρίζονται τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ, αναμένεται να βρεθεί σε λίγη ώρα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης ενώ προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρης Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρης Οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καλούνται να λογοδοτήσουν για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου ενώ ο Ι. Διώτης βαρύνεται, επιπλέον, με την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου που αφορά την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. 

Ο κ. Διώτης αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κράτησε ποτέ για τον εαυτό του αντίγραφο του περιβόητου USB. Για την περιβόητη αντιγραφή του USB στις 8 Ιουλίου 2011, έχει υποστηρίξει ότι αφού το έλαβε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και προκειμένου να λάβει εντολές από το επόμενο υπουργό Βαγγέλη Βενιζέλο, θεώρησε πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να του δώσει μια εικόνα για το περιεχόμενο του αρχείου: «έπρεπε ως εκ τούτου να αποκτήσω και εγώ μία ακριβέστερη ιδέα περί του περιεχομένου του», αναφέρει στο υπόμνημα. Καθώς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό, σημειώνει, κάλεσε συνεργάτιδά του να τον βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο.  Παράλληλα, είχε ισχυριστεί πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε νε ελεγχθεί από τις Αρχές, καθώς αποτελούσε αποδεικτικό μέσο που είχε αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.

Από την πλευρά του, ο προκάτοχός του Ι. Καπελέρης είχε υποστηρίξει ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ελέγξει τη λίστα.

Για για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει σχηματιστεί στον Άρειο Πάγο δικογραφία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και συγγενικών προσώπων του, τα ονόματα των οποίων φέρεται να αφαιρέθηκαν από το επίμαχο αρχείο.

Με πρότασή του ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για απιστία, νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, καθώς και των συγκατηγορουμένων του ως συμμετόχων. Τον τελικό λόγο για το θέμα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί εάν τελικά οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν ή όχι.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λίστα Λαγκάρντ
ΣΔΟΕ
Δικαστικό ρεπορτάζ