Ηλεκτρονική Έκδοση

Βουλγαρία: Τραπεζικές αναταράξεις αλά ελληνικά

Ισχυρό σοκ υπέστη, τον περασμένο Ιούνιο, το τραπεζικό σύστημα στη Βουλγαρία, με «πρωταγωνίστριες» δύο από τις εμπορικές τράπεζες (CorpBank και First Investment Bank), επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε οικονομική ανάλυση για το β' τρίμηνο του 2014, της Βουλγαρικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BDB).

Στην ίδια ανάλυση υπογραμμίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει καλά κεφαλαιοποιημένο και ρευστό και προστίθεται ότι αναμένεται και μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξάλλου, θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και ενισχυτικά ως προς την πορεία ανόδου του ρυθμού της ανάπτυξης είναι και τα μηνιαία στοιχεία για τη δυναμική των πωλήσεων σε βασικούς οικονομικούς τομείς, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο το επιχειρηματικό κλίμα κατέγραψε επιδείνωση, εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που ενδέχεται να επηρέασαν τη διαμόρφωσή του.

Η αξιολόγηση για την αγορά εργασίας είναι θετική, ιδίως μετά την ανακοίνωση για τη μείωση της ανεργίας για έβδομο συνεχόμενο μήνα (τον Αύγουστο του 2014). Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων την αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες είναι συγκρατημένα αισιόδοξες και συνδέονται, άμεσα, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία, όμως, ενδέχεται να περιοριστεί το γ' και το δ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Βουλγαρία
Οικονομική κρίση
Τράπεζες