Ηλεκτρονική Έκδοση

Σπεύδουν στη Σκοτία οι Βρετανοί ηγέτες

Ντέρμπι με οριακές μεταβολές στις δημοσκοπήσεις

Έκτακτη επίσκεψη στη Σκοτία, αφήνοντας κατά μέρος την ώρα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, και ενώ οι δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτητοποίηση δείχνουν ντέρμπι, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Εντ Μίλιμπαντ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού) Νικ Κλεγκ.

“Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε παθιασμένα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα μαζί”, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση και προσθέτουν ότι : “Για αυτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι ο τόπος όπου είναι σωστό να βρισκόμαστε αύριο είναι στη Σκοτία”.

Ο Κάμερον παρακάλεσε θερμά τους Σκοτσέζους να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, δεσμευόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αδιάσπαστο το Ηνωμένο Βασίλειο. “Θα κάνω ό,τι μπορώ”, είπε στο BBC και σημείωσε πως “Σε τελευταία ανάλυση, στο λαό της Σκοτίας επαφίεται να αποφασίσει, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο —και μιλώ ως ο πρωθυπουργός— θέλει να μείνουν”.

Στο μεταξύ, μόλις εννέα ημέρες πριν την κάλπη, στήθος με στήθος μάχονται οι δύο αντίπαλες παρατάξεις στο επερχόμενο δημοψήφισμα, σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα η οποία επιβεβαιώνει τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι οπαδοί της ανεξαρτησίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά την απευθείας ερώτηση για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία υπάρχει απόλυτη ισοψηφία με το 41% των ψήφων ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και η οποία έφερνε στη πρώτη θέση τους αυτονομιστές δεν ήταν «προπέτασμα καπνού». Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι σε μια δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει και πάλι το ινστιτούτο TNS τον περασμένο μήνα, οι ενωτικοί είχαν ένα σαφές προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στο 45%.

Ένα “ναι” στο δημοψήφισμα θα είναι, δίχως αμφιβολία, το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση του Κάμερον. Η συγκυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών αντιμετωπίζει ήδη μια τρομαχτική αμφισβήτηση στο εσωτερικό της χώρας όπως αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές. Αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ σημαντικότερα από την επιβίωση μιας κυβέρνησης, όπως γράφει ο Κίρ Μακέκνι στο περιοδικό Socialist Review:

“Η Σκοτία είναι εξαιρετικά σημαντική για την στρατιωτική μηχανή της Βρετανίας και των υπερατλαντικών της συμμάχων. Η βάση των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Ναυτικού βρίσκεται στο Φάσλειν του ποταμού Κλάιντ (κοντά στη Γλασκόβη). Όχι τυχαία: σε ολόκληρη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υπάρχει κανένα άλλο σημείο όπου τα νερά να έχουν τόσο μεγάλο βάθος που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ορμητηρίου πυρηνικών υποβρυχίων. Και το Σκοτσέζικο Κοινοβούλιο έχει ήδη διακηρύξει την πρόθεσή του να απομακρύνει τον ναύσταθμο, αν το δημοψήφισμα βγάλει “ναι”", γράφει μεταξύ άλλων.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα
Βρετανία