Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Υπέρ των αεροπορικών επιδρομών στους τζιχαντιστές

Θετική άποψη έχει η πλειονότητα των Αμερικανών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει το βράδυ της Τετάρτης, σε διάγγελμα που θα εκφωνήσει από τον Λευκό Οίκο, τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 31χρονος Στίβεν Σότλοφ Ο 31χρονος Στίβεν Σότλοφ  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ο Ομπάμα θα μιλήσει στις 21:00 τοπική ώρα (04:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) για να εξηγήσει "την απειλή του Ισλαμικού Κράτους" και να παρουσιάσει "τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση και, εν τέλει, την καταστροφή αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης".

Με βάση μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Εννιά στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 91%) θεωρούν ότι το ΙΚ συνιστά μια σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πάνω από επτά στους δέκα (71%) εγκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν εδώ και έναν μήνα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενώ το 65% συμφωνεί να επεκταθούν οι επιχειρήσεις αυτές και στη Συρία. Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκράτες ζητούν με μια φωνή την "καταστροφή" του ΙΚ.

Πολλοί πιστεύουν —όπως και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα— ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διατάξει αεροπορικές επιδρομές όμως ορισμένοι και από τα δύο κόμματα ζητούν να διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία για να λάβει ο πρόεδρος την έγκριση του Κογκρέσου εάν προτίθεται να προχωρήσει σε μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση και κυρίως εάν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στην περιοχή.

Αργότερα ο Ομπάμα, θα παρουσιάσει τη στρατηγική του σε μια συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής του Κογκρέσου. Στη συνάντηση αυτή θα μετάσχουν ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο Σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ