Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Ομπάμα: Ετοιμάζει διεύρυνση αεροπορικών επιδρομών

Σχέδια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών καταστρώνουν οι ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να εγκρίνει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους New York Times και την Washington Post. Την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος θα αποκαλύψει στο αποψινό διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος. Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκινά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για τη δημιουργία κοινού μετώπου προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Απόψε το διάγγελμα Ομπάμα για την αντιμετώπιση της "απειλής του Ισλαμικού Κράτους" Απόψε το διάγγελμα Ομπάμα για την αντιμετώπιση της "απειλής του Ισλαμικού Κράτους" Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι έτοιμος να επεκτείνει στη Συρία την αεροπορική εκστρατεία που έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικό αξιωματούχο, για τους NYT, και ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τους οποίους συμβουλεύθηκε τις τελευταίες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος, για την WP.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος "παντού όπου βρίσκονται οι στρατηγικοί στόχοι", εξηγεί στην Washington Post η Μισέλ Φλουρνουά, πρώην υφυπουργός Άμυνας και μεταξύ των συνομιλητών του Ομπάμα τις τελευταίες ημέρες.

"Το Ισλαμικό Κράτος δεν σέβεται τα διεθνή σύνορα. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να έχουν καταφύγιο...Θεωρώ ότι ο πρόεδρος θα είναι πολύ σαφής", είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times , ο Μπαράκ Ομπάμα έχει την πρόθεση να ξεκινήσει μία μακρά εκστρατεία, πολύ πιο περίπλοκη από τις στοχευμένες επιθέσεις κατά της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, στο Πακιστάν ή αλλού".

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επαφές με εκπροσώπους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη στο Λευκό Οίκο κατά την οποία συζητήθηκε η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους ενώ εκτιμάται ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την παροχή εξοπλισμού στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ηδη ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει την εξουσία να διευρύνει τη στρατιωτική δράση εναντίον των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, χωρίς την πρότερη έγκριση του Κογκρέσου. 

Εν τω μεταξύ, εκτός ΗΠΑ, ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Τζον Κέρι, με πρώτο σταθμό το Αμμάν της Ιορδανίας.  Θα ακολουθήσουν επαφές στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, πιθανότατα την Πέμπτη, οπότε και θα συζητηθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των "εξτρεμιστικών οργανώσεων" στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον ένα μέρος της χώρας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία και εδραίωση μιας συμμαχίας-προθύμων τουλάχιστον 40 χωρών που θα καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Κέρι έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα από την Ιορδανία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του η οποία θα τον οδηγήσει στη Σαουδική Αραβία και πιθανόν σε άλλες αραβικές πρωτεύουσες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Συρία