Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο Σαμαράς αρνείται νέο μνημόνιο

Γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις για τρίτο μνημόνιο επιχειρεί να χαράξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει του Eurogroup του Μιλάνου.

Ευκαιρία βρήκε μετά τη συνάντηση με τον Κοέλιο να μας υπενθυμίσει ότι δεν θέλουμε νέα δανεικά Ευκαιρία βρήκε μετά τη συνάντηση με τον Κοέλιο να μας υπενθυμίσει ότι δεν θέλουμε νέα δανεικά Την ώρα που τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για νέο πρόγραμμα βοήθειας ή παράταση του ισχύοντος πληθαίνουν, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα με την αναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία των δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο για να επιμείνει πως «σε λίγο καιρό από σήμερα θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας, χωρίς πια μνημόνια, χωρίς ανάγκη για νέα δανεικά».

Αντί νέου πακέτου βοήθειας -το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σχεδόν προαναγγείλει εδώ και ένα χρόνο- η κυβέρνηση προβάλλει την υιοθέτηση ενός «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος», το οποίο πάντως πιθανότατα θα συνδέεται με τη διευθέτηση του χρέους, με την έννοια πως η τήρηση των στόχων (που εκ των πραγμάτων θα είναι και δημοσιονομικοί) θα συνδέεται με τη μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Το βασικό πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει εντός και εκτός Ελλάδας χθες ο κ. Σαμαράς αφορούσε στη ρητορική περί εξόδου από τα μνημόνια, από την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να διακινδυνεύσει την ίδια της την ύπαρξη. Η επιβολή άλλωστε ενός νέου προγράμματος ή η συνέχιση του υπάρχοντος θα ακύρωνε την κυβερνητική προσπάθεια για διασφάλιση των 180 αναγκαίων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφων.

Κατά τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κοέλιο χθες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τις «καταγγελίες» για το λάθος πολλαπλασιαστή («Η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στη διάρκεια του πρώτου προγράμματος. Υπέφερε περισσότερο απ' ό,τι όφειλε να υποφέρει», είπε) και συνέχισε στη λογική πως πέρα από τα σφάλματα του παρελθόντος, το θέμα είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο («Ως πρωθυπουργός, εκ μέρους αυτού του λαού, πρέπει να κοιτάζω το μέλλον. Η Ιστορία θα γράψει τα παράπονα του χθες. Εγώ πρέπει να γράψω την Ιστορία της επιτυχίας του αύριο»), ισορροπώντας μεταξύ αντιμνημονιακού παρελθόντος, μνημονιακού παρόντος και μεταμνημονιακού (όπως επιθυμεί να το παρουσιάζει) μέλλοντος.

Στον ίδιο δρόμο

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να πάρει λίγη αισιοδοξία από το πορτογαλικό success story, συγχαίροντας τον κ. Κοέλιο για την επιτυχή έξοδο της χώρας του από το πρόγραμμα στήριξης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. «Η Ελλάδα κι αυτή με τη σειρά της έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, προχωρά με βήματα γοργά σε διαρθρωτικές αλλαγές και βρισκόμαστε και εμείς προς το τέλος του μνημονίου», δήλωσε.

Εκτίμησε επίσης ότι πλέον γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερα και σε πιο σωστή κατεύθυνση βήματα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, επαινώντας τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό το Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και την πρόσφατη απόφαση Ντράγκι για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εξαγγελίες του για μείωση της φορολογίας, προσθέτοντας ωστόσο και την παράμετρο των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να αποφευχθεί και να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Ο κεντροδεξιός κ. Κοέλιο στήριξε τον κ. Σαμαρά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η εμπειρία έχει δείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η πολιτική σταθερότητα για την ολοκληρωμένη επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής, και προειδοποίησε ότι «εάν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, τότε πρέπει να πιστέψουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

...όμως οι δανειστές επιμένουν

Δεδομένο θεωρούν οι εταίροι-δανειστές το νέο «δέσιμο» της Ελλάδας με ακόμα ένα «πρόγραμμα», το οποίο θα συνοδεύει μια καινούργια δανειακή σύμβαση. Μετά το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος είπε ότι «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», και η Deutsche Welle αναφέρει ότι ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό.

Την Παρασκευή στο Eurogroup ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης Την Παρασκευή στο Eurogroup ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας -που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου- και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015 θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Οπως γράφει η Deutsche Welle, μαζί με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Eurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.

Εάν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010.

Η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μιλάνο, όπου θα γίνει ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις της περασμένης βδομάδας στο Παρίσι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση