Έντυπη Έκδοση

...όμως οι δανειστές επιμένουν

Δεδομένο θεωρούν οι εταίροι-δανειστές το νέο «δέσιμο» της Ελλάδας με ακόμα ένα «πρόγραμμα», το οποίο θα συνοδεύει μια καινούργια δανειακή σύμβαση. Μετά το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος είπε ότι «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», και η Deutsche Welle αναφέρει ότι ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό.

Την Παρασκευή στο Eurogroup ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης Την Παρασκευή στο Eurogroup ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας -που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου- και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015 θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Οπως γράφει η Deutsche Welle, μαζί με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Eurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.

Εάν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010.

Η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Μιλάνο, όπου θα γίνει ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις της περασμένης βδομάδας στο Παρίσι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Eurogroup
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Ο Σαμαράς αρνείται νέο μνημόνιο