Έντυπη Έκδοση

Ενδοκυβερνητική γκρίνια για ΕΝΦΙΑ και... τεστ ΠΑΠ

Με την κατάθεση της τροπολογίας για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει το επικοινωνιακό και πολιτικό τέλμα στο οποίο τη βύθισε η φορολογία των ακινήτων, ενώ το «κούρεμα» της συνταγογράφησης τεστ ΠΑΠ, εξετάσεων προστάτη και μαστογραφιών από τον ΕΟΠΥΥ προκαλεί νέο γύρο αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την ερώτηση 21 γαλάζιων βουλευτών, με επικεφαλής τον Ηλία Βλαχογιάννη, που στοχοποιούσαν ως «πατέρα» του ΕΝΦΙΑ τον σύμβουλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Νίκο Καραβίτη, ρωτούσαν εάν παραμένει στη θέση του και ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Η κίνηση αυτή λίγες ώρες πριν από την κατάθεση της τροπολογίας με τις τελικές διορθώσεις (της έκπτωσης 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα συμπεριλαμβανομένης) ερμηνεύεται σαφώς υπό το πρίσμα της προσπάθειας των βουλευτών να παρουσιάσουν εαυτούς ως τους ασκούντες πίεση για αλλαγές στο φορο-έκτρωμα, αποδίδοντας παράλληλα την ευθύνη στους «κακούς τεχνοκράτες». Δείχνει όμως ξεκάθαρα πως το σίριαλ του ΕΝΦΙΑ δεν τελείωσε οριστικά χθες, καθώς τα «μπαλώματα» δεν μπορούν εύκολα να κλείσουν την πληγή που άνοιξε στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη γαλάζια βάση η φορολόγηση της ακίνητης περιούσιας.

Ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, «ξαναχτύπησε» εν τω μεταξύ χθες με μπαράζ σχολίων στο twitter για τον ΕΝΦΙΑ. «Σε όλα τα αστικά κέντρα οι αξίες ακινήτων έχουν πέσει κατά τουλάχιστον 40%. Σ' αυτή τη βάση -τουλάχιστον 30%- πρέπει να γίνει ο υπολογισμός» υποστήριξε και έβαλε κατά του «γραφειοκράτη» όπως τον αποκάλεσε υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε έτερο σχόλιό του στο facebook, ο κ. Αντώναρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των εμπνευστών της συνταγογράφησης προληπτικών εξετάσεων με κριτήρια. «Πότε θα καταλάβουν οι "αθεράπευτοι" Αγγλοσάξονες νεοφιλελεύθερης απόκλισης ότι ούτε η Θάτσερ μάς ενδιαφέρει ούτε ο Ρίγκαν, αλλά η διασφάλιση του κοινωνικού κράτους που αποτελεί κατάκτηση των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, δηλαδή της Ευρωζώνης, όπου και επιλέξαμε συνειδητά να ανήκουμε», έγραψε μεταξύ άλλων.

Ηδη οι αντιδράσεις στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ήταν έντονες. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τονίζοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο είναι όχι μόνο σωτήριος για τη ζωή των ασθενών, αλλά και επωφελής για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπροστά στον κίνδυνο νέου ομαδικού «κινήματος» ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κάλεσε το απόγευμα τους βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στο τρίτο θερινό σε σύσκεψη στη Βουλή, υποσχόμενος αλλαγές στη ρύθμιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
ΕΟΠΥΥ
Κυβέρνηση
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)