Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Παραθυράκι για αύξηση της χρηματοδότησης

Τρανή επιβεβαίωση ότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια αποτελεί η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, η οποία, παρά τις σχετικές διατάξεις του νομοθετήματος, αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα για μελλοντικές αυξήσεις ως προς την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα κόμματα.

Η κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια κρύβεται επιμελώς στην προαναφερόμενη Εκθεση, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή σε δεύτερο χρόνο και όχι μαζί με το νομοσχέδιο, όπως συνηθίζεται.

Ετσι, αν και οι διατάξεις ορίζουν μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 46% περίπου, διευκρινίζεται αμέσως μετά ότι «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα, καθώς και έσοδα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσουν αύξηση των ποσών χρηματοδότησης, ακόμα και έναντι των υφιστάμενων».

Επί του θέματος δεν έγινε καμία αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ξεκίνησε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου. Αντίθετα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση κράτησαν σιγήν ιχθύος, όπως βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης. Οι δύο τελευταίοι επέμειναν μάλιστα ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, επικαλούμενοι τις σχετικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής μόνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν. ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στα άρθρα που θεσμοθετούν την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, αλλά και στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε κατά παραγγελίαν της τρόικας. Οι βουλευτές προέβλεψαν εξάλλου ότι δεν θα σταματήσει ούτε η ροή μαύρου χρήματος προς κόμματα και πολιτικούς ούτε βέβαια και τα φαινόμενα διαφθοράς.

«Αν υποθέσουμε ότι η Siemens και ο κ. Χριστοφοράκος, αντί να δίνουν βαλίτσες και σακούλες με χρήματα στον άνθρωπο που ήταν το δεξί χέρι πρώην πρωθυπουργού, είχαν καταθέσει το προβλεπόμενο από το νόμο ποσόν στην τράπεζα και είχαν πάρει απόδειξη, όλα αυτά θα ήταν εντάξει;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Κριτική για την πρόθεση της κυβέρνησης να ονομαστικοποιήσει τα κουπόνια άσκησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ενώ ο Γιάννης Δημαράς (ΑΝΕΛ) προέβλεψε ότι «το μαύρο χρήμα δεν πρόκειται να εντοπιστεί ποτέ».

Ο Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε στοιχεία για το ποσοστό εξυπηρέτησης των δανείων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα που διώκονται φορολογούμενοι για πολύ μικρότερα ποσά, οι πολιτικές ηγεσίες μένουν στο απυρόβλητο.

«Ο στόχος σας είναι να καταργηθούν τα κόμματα και να τα μετατρέψετε σε δημόσιες υπηρεσίες» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, που κατέστησε σαφές ότι ακόμα και αν ο νόμος ψηφιστεί, το ΚΚΕ δεν θα εφαρμόσει τις διατάξεις του για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

«Δεν θέλουμε να φακελώσουμε κανέναν» απάντησε ο Αργύρης Ντινόπουλος και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων συνεισφέρουν οικονομικά στα κόμματα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν μπορεί να παταχθούν στο σύνολό της η διαφθορά και η διακίνηση «μαύρου» χρήματος. «Αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά εμάς τους ίδιους και όχι το νομοθέτη. Οφείλουμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψή μας» παραδέχθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματοδότηση
Βουλή
Πολιτικά κόμματα
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους