Έντυπη Έκδοση

Ελεύθερος ο Καπελέρης για τη λίστα Λαγκάρντ, σειρά παίρνει ο Διώτης

Με τον Ιωάννη Καπελέρη να είναι από χθες ελεύθερος -χωρίς να του έχει επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος- αναμένεται πλέον σήμερα το πρωί να απολογηθεί ο διάδοχός του στο ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτης, για την περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ανακριτές Διαφθοράς, Ι. Παπακώστας και Δημ. Καβαλάρης, που χειρίζονται τη δικογραφία για το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, είχαν καλέσει προς απολογία τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Αν και ο Ιω. Διώτης, που αντιμετωπίζει και το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, εμφανίστηκε ενώπιον των ανακριτών, ζήτησε και έλαβε προθεσμία μίας ημέρας, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου του.

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο ανακριτικό κατώφλι πέρασε ο Ιω. Καπελέρης, ο οποίος, ύστερα από μία απολογία που διήρκεσε περίπου 4 ώρες, αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο κατηγορούμενος -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστήριξε όσα είχε αναφέρει και στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία είχαν χειριστεί οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Αναφορικά με την κατηγορία ότι δεν προχώρησε σε έλεγχο για τους 2.062 καταθέτες, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι η εντολή τού τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 ονομάτων, χωρίς να έχει ενημερωθεί ότι υπήρχε κάποια λίστα.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε, υποστηρίζει πως δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Ελαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μόνον προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας.

Επίσης, δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών. Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου εκεί πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός όμως είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου.

Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να του έχει δοθεί καμιά εντολή σχετικά με το θέμα αυτό.

Την ίδια ώρα αναμένεται η κρίση του δικαστικού συμβουλίου το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και των συγκατηγορούμενων συγγενών του, τα ονόματα των οποίων φέρεται ότι διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ηδη ο αντεισαγγελέας Βασ. Πλιώτας έχει εισηγηθεί ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Λίστα Λαγκάρντ
ΣΔΟΕ
Δικαστικό ρεπορτάζ