Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΠ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡ * ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ

Κεντροαριστερό φλερτ μετά το διαζύγιο

Το διαζύγιο του Σπ. Λυκούδη με τη ΔΗΜΑΡ οριστικοποιήθηκε χθες με την ανεξαρτητοποίηση του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του Φ. Κουβέλη. Ο ίδιος τον είχε επιλέξει για τη θέση τόσο του βουλευτή Επικρατείας όσο και του γραμματέα του κόμματος.

Επειτα από 4 χρόνια γεμάτα «έρωτες και τσακωμούς» ήρθε η ώρα του αποχωρισμού... Επειτα από 4 χρόνια γεμάτα «έρωτες και τσακωμούς» ήρθε η ώρα του αποχωρισμού... Ο κ. Λυκούδης ξεκινά κύκλο συναντήσεων για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, ενώ τον ακολουθούν στην έξοδο τα 24 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που εκπροσωπούσαν τη «Μεταρρυθμιστική Τάση» και είχαν ταχθεί υπέρ μιας αναβολής του συνεδρίου, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η είδηση δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση οι σχέσεις του Σπ. Λυκούδη -επί σειρά ετών στενού φίλου του Φ. Κουβέλη- είχαν διαρραγεί με τον πρόεδρο του κόμματος. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, όταν η ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε διερευνητικές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μπλοκ για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο τέως γραμματέας έμοιαζε ξένος στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- της ανεξαρτητοποίησης είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, στο σπίτι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και την περασμένη Τετάρτη με τον Φ. Κουβέλη. Τότε έμοιαζε το κλίμα να είναι καλό. Μόλις προχθές, ο ίδιος δήλωνε ότι, αν και έχει πάρει τις αποφάσεις του, θέλει κι άλλο χρόνο. «Αφήστε μου ένα χρονικό περιθώριο για να μπορέσω να τις εκθέσω με έναν τρόπο διακριτικό και απέναντι στη ΔΗΜΑΡ», δήλωνε δημοσίως. Αλλά λίγες ώρες αργότερα και έπειτα από συνάντηση με στελέχη της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο κύβος ερρίφθη. Χθες το πρωί προχώρησε σε δήλωση ανεξαρτητοποίησης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Ο «διακριτικός τρόπος», που κατά τα λεγόμενα του ίδιου αποτέλεσε επιλογή, ήταν να το ανακοινώσει μόλις μία ημέρα προ της επίσκεψης του Φ. Κουβέλη στη ΔΕΘ. Τι «καλύτερο» δώρο;

Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι αποτελεί «το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου άρνησής του να αποδεχτεί τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων». Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως «στα δημοκρατικά κόμματα, πόσω μάλλον σε κόμμα που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς, άλλος τρόπος λειτουργίας πέραν του σεβασμού στον κανόνα της πλειοψηφίας και της αποδοχής των δημοκρατικών διαδικασιών δεν νοείται. Καθένας επιλέγει το δρόμο του...»

Η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από διασπάσεις, άλλωστε «ας μην ξεχνάμε σύντροφοι ότι και το δικό μας κόμμα, η ΔΗΜΑΡ, γεννήθηκε από μια διάσπαση», είχε πει και ο ίδιος σε μια από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Κι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μένει να φανεί εάν η διάσπαση θα μετουσιωθεί και πάλι σε νέο κόμμα.

Επί του παρόντος, ο καβγάς γίνεται για την έδρα. «Προφανέστατα η έδρα αυτή δεν είναι του μηχανισμού -αυτό δηλαδή, που εκφράστηκε- ο οποίος παραμένει στη ΔΗΜΑΡ και διεκδικεί τη νομιμότητα της πλειοψηφίας», δήλωσε η Ντόρα Τσικαρδάνη, από τη «Μεταρρυθμιστική Τάση» σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση του κ. Λυκούδη να παραμείνει στη Βουλή («9,84»). «Η έδρα αυτή είναι και των 240.000 ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι αποχώρησαν πολύ πριν από μας», θεωρεί η ίδια. Σημειώνει δε ότι «η δική μας πολιτική επιλογή απηχεί απόψεις και άλλων βουλευτών», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι τον ίδιο δρόμο σε ένα κόμμα, που ξεκίνησε με 17 βουλευτές στις εκλογές του 2012 και πλέον μετρά μία δεκάδα.

«Το αντικειμενικό γεγονός είναι ότι οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας διορίζεται από το κόμμα», δήλωνε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, λίγο πριν γίνει γνωστή η αποχώρηση Λυκούδη. «Δεν θα είμαι εγώ όμως που θα συμβουλέψω τον Σπ. Λυκούδη για το τι θα κάνει. Νομίζω ότι γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θα ήθελα να προκαταλάβω οποιαδήποτε εξέλιξη...» συμπλήρωνε ο γραμματέας, καθώς οι εξελίξεις τον πρόλαβαν.

Ψύχραιμος ο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντίδραση πέρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ η νέα περιπέτεια της ΔΗΜΑΡ με την αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη και των άλλων 22 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, άλλωστε, δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς ήταν αναμενόμενη από καιρό στην αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο των διαφόρων προσπαθειών για αναδιάταξη των δυνάμεων της συστημικής μνημονιακής Κεντροαριστεράς.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μόνον, προχώρησε σε μια δήλωση, μάλλον τυπική όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στην παραπαίουσα και ταλαιπωρημένη ΔΗΜΑΡ. «Η ΔΗΜΑΡ ως μια αυτόνομη πολιτική δύναμη από τη μία μεριά καθορίζει τα του οίκου της. Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις με αριστερό πρόσημο πρέπει να προσανατολιστούν στην αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας και στην αλλαγή πολιτικής» σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας και, απευθύνοντας πρόσκληση συσπείρωσης σε όλες τις αριστερές δυνάμεις με στόχο τον τερματισμός της μνημονιακής εποχής, πρόσθεσε: «Πρέπει σ' αυτή τη λογική να συνενωθούνε αυτές οι δυνάμεις. Και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να βλέπουνε τον κοινό εχθρό, που είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου» (Παραπολιτικά fm). Σ. Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Παραιτήσεις-Αποχωρήσεις