Έντυπη Έκδοση

ΠΑΣΟΚ

Επισπεύδονται οι εξελίξεις

Ως εξέλιξη που επιταχύνει τις διεργασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη αντιμετωπίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη η αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης από τη ΔΗΜΑΡ. Ηδη στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου ετοιμάζονται για την πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (ΚΟΕΣ) την ερχόμενη Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σημείωσε ότι «θα θέλαμε τη συμπόρευση» (Alpha 9,89). Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κινήσεων που συγκροτούσαν την Ελιά εκτιμούν ότι τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να πιεστεί και το Ποτάμι, το οποίο βρίσκεται σε δημοσκοπική ελεύθερη πτώση. Είναι ενδεικτική η αλλαγή ρητορικής του Ε. Βενιζέλου στη ΔΕΘ, που κάλεσε το Ποτάμι να άρει την «αναντιστοιχία» καθώς ανήκει στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο δεν θεωρείται δυνατή η συμπόρευση «σ' αυτή τη φάση». Για την περίπτωση Λυκούδη που έχει στενές σχέσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζουν ότι χρειάζεται εσωκομματική «ζύμωση» για να καταστεί δυνατή η συμπόρευση με το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο το πολιτικό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ασαφές, ενώ το εσωκομματικό τοπίο χαρακτηρίζεται από διαλυτικές καταστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εσωκομματικών αντιπάλων του Ευάγγελου Βενιζέλου, η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής συνεδρίου την Κυριακή είναι περισσότερο μια κίνηση αντιπερισπασμού στην παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ παρά μια αξιόπιστη πρωτοβουλία.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση του πολιτικού χρόνου και η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων βάρυναν στην επιλογή να προωθήσει τώρα τις διαδικασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη, αν και οι συνθήκες δεν φαίνεται να τον ευνοούν.

Κινήσεις, ομάδες και βουλευτές που πρόσκεινται ή αποτελούν συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται σε συνεννοήσεις και προσανατολίζονται να πάρουν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και ως τελευταία γραμμή άμυνας στα σχέδια Βενιζέλου επισημαίνουν πως «αν δεν ανταποκριθούν πολιτικές δυνάμεις στο κάλεσμα Βενιζέλου δεν υπάρχει συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης», «εμείς δεν πάμε με τον Λυκούδη» προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη συνεδρίαση της οργανωτική επιτροπής συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης αναμένεται να έχει ουσιαστικά τη σύνθεση της αντίστοιχης επιτροπής της Ελιάς, θα είναι πολυπληθής και ανοιχτή για νέες συμμετοχές.

Εκτός των διαδικασιών της Δημοκρατικής Παράταξης βρίσκεται η πολιτική κίνηση που έχουν συγκροτήσει συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία ηγούνται οι Γιώργος Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) και Χρήστος Σπιρτζής (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κίνηση αυτή συσπειρώνονται περίπου 20 οργανώσεις και περί τα 5.000 στελέχη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Ε» ότι τους προτάθηκε να συμμετάσχουν στην επιτροπή συνεδρίου και αρνήθηκαν, επισημαίνοντας ότι θα δέχονταν μόνο υπό την προϋπόθεση οι ακολουθούμενες διαδικασίες «να μην ελέγχονται από το υφιστάμενο ΠΑΣΟΚ».

Ουσιαστικά πρόκειται για εξέλιξη που ακυρώνει και τη ρητορική Βενιζέλου ότι το υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διατηρεί δεσμούς με την κοινωνία, επικαλούμενος τα αποτελέσματα εκλογών σε συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ