Έντυπη Έκδοση

Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗ ΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στον αέρα το Μνημόνιο και η 6η δόση του δανείου

Η τρόικα μπλοκάρει τη ροή χρημάτων προς την Κύπρο και δεν συναινεί στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, καθώς θεωρεί ότι τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν το περασμένο Σάββατο από την κυπριακή Βουλή δεν ικανοποιούν τους όρους που είχαν τεθεί σε σχέση με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζικά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Ο βασικός νόμος για τις εκποιήσεις, ο οποίος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, είναι μεν ικανοποιητικός, αλλά άλλα νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν τείνουν να αναιρέσουν την ισχύ του βασικού νόμου.

Από τα συνολικά 14 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε τα 8, ενώ τα υπόλοιπα έξι τα απέστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξεταστεί η συνταγματικότητά τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι νομικό αλλά εξόχως πολιτικό, αφού τα κόμματα έχουν καλέσει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην αναπέμψει τους έξι νόμους στη Βουλή, γιατί θα δημιουργηθεί πολιτική κρίση. Το σοβαρότερο πρόβλημα δημιουργείται με ένα από τα νομοσχέδια το οποίο προβλέπει αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Το Eurogroup στη συνεδρία της ερχόμενης Παρασκευής δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, κάτι που έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο.

Ακόμα και αν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναπέμψει τα έξι νομοθετήματα, η τρόικα δεν φαίνεται να ικανοποιείται, αφού η Βουλή μπορεί να μη δεχθεί την αναπομπή και να τα ξαναψηφίσει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτός της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ακόμα και αν υπάρξει σύγκρουση.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να σεβαστεί τις αποφάσεις της Βουλής και να διαπραγματευθεί με τους δανειστές.

Σε σύντομη δήλωσή του αναφορικά με τις θέσεις που διατύπωσαν τα κόμματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει πως «εν μέσω των συνθηκών που διέρχεται ο τόπος, η κυβέρνηση επιθυμεί να δηλώσει ότι δεν είναι σε αντιπαράθεση με τα πολιτικά κόμματα». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, προσθέτει, «με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαχειρίζονται μια δύσκολη κατάσταση που, δυστυχώς, εντελώς αχρείαστα και αδικαιολόγητα έχει δημιουργηθεί».

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κύπρος
Τρόικα
Μνημόνιο