Έντυπη Έκδοση

Ερχονται κρίσιμα γεγονότα

Δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και νέες πιέσεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην εκκρεμότητα με τα Σκόπια

Σοβαρές εκκρεμότητες από το χθες, αλλά και το κοντινό αύριο, από το εσωτερικό, αλλά και το διεθνή περίγυρο, στοιβάζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η έκβασή τους πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά την προοπτική της οικονομίας, τις αντοχές της κοινωνίας, τις πολιτικές διαδρομές και, κατ' επέκτασιν, την πορεία της χώρας.

Τα πάντα αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται, μ' ένα τρόπο που όχι μόνο δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά μπορεί και να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Υπάρχει, άλλωστε, όπως πάντα, και το τυχαίο ή το απρόβλεπτο που πολλές φορές ορίζουν τις εξελίξεις και ποδηγετούν τον ρουν της Ιστορίας.

Το πρώτο από όσα ήδη εκκολάπτονται αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Οι απαιτήσεις είναι σκληρές και έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση της κυβέρνησης να δώσει ανάσες αντοχής τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Υπολογίζεται, παράλληλα, πως μια ρήξη, την τελευταία στιγμή, μπορεί να απειλήσει όσα κερδήθηκαν ώς τώρα με σκληρές θυσίες. Είναι, όμως, ακόμη πιο σίγουρο πως νέα επώδυνα μέτρα θα προκαλούσαν οικονομική, κοινωνική, αλλά και πολιτική ασφυξία. Θεωρούνται έτσι οι νέες διαπραγματεύσεις μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, που είναι ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, με το καλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Εκτιμάται, άλλωστε, πως το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για το κλίμα που θα διαμορφωθεί και τις εξελίξεις που έπονται.

Από τα ζητήματα, ωστόσο, που συνωστίζονται στο επόμενο διάστημα, ακόμη πιο κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο πως όσο η διαχείρισή του παραμένει προβληματική, άλλο τόσο η χώρα θα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Κι όσο εξακολουθεί να κινδυνεύει η χώρα, άλλο τόσο θα παρουσιάζει έλλειμμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σιγουριάς. Και δεν θα μπορεί ούτε τις καταθέσεις που έφυγαν να ξαναφέρει ούτε σημαντικές άμεσες επενδύσεις να προσελκύσει ούτε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης να πιάσει. Η Ελλάδα, με βαριές θυσίες, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και είναι η ώρα των εταίρων της να ανταποκριθούν κι εκείνοι στις δικές τους. Δεν φαίνεται, ωστόσο, ούτε καν αναμεταξύ τους να συμφωνούν. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισβάλουν ακόμη πιο δυναμικά στο δημόσιο βίο τα όσα αφορούν στην ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτό, γιατί η αντιπολίτευση, πατώντας στην προβλεπόμενη διαδικασία, μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή και να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ενδεχόμενο που όχι μόνο δεν αγνοούν, αλλά άρχισαν ήδη να μετρούν οι δανειστές και οι εταίροι μας. Η στάση τους μπορεί να επηρεάσει τη θέση βουλευτών, αλλά και να επηρεαστεί από αυτή. Μια οριστικοποίηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να αναβάλει τη λύση στο πρόβλημα χρέους και μια αναβολή στη διευθέτηση του χρέους μπορεί να το καταστήσει βασικό διακύβευμα των εκλογών.

Δεν αποκλείεται, όμως, στο ίδιο διάστημα να εκδηλωθούν και νέες πιέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα. Στο σύνολό τους, άλλωστε, συνδέονται, όχι μόνο με τα γεωστρατηγικά, αλλά και τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των εταίρων και των συμμάχων μας. Και αυτό αφορά πρωτίστως το Κυπριακό και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που άπτονται κρίσιμων ενεργειακών ζητημάτων. Αλλά και την εκκρεμότητα με τα Σκόπια, καθώς αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τα γεγονότα που έρχονται στο επόμενο διάστημα μπορεί να είναι καταλυτικά τόσο για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις όσο και για τα όσα θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταδεικνύουν πως η χώρα περνά σε άλλη μια καθοριστική καμπή της πορείας της. Και μεγιστοποιούν τις ευθύνες όλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις