Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΟΠΛΑ

Ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο;

Επιβεβαιώνει η προκαταρκτική έρευνα Ολλανδών εμπειρογνωμόνων ότι το Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που συνετρίβη στα μέσα Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία, κατερρίφθη εν πτήσει αφού επλήγη από «μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας» - χωρίς φυσικά να καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένη πλευρά.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Μπόινγκ διαλύθηκε στον αέρα παρασύροντας στον θάνατο 296 ψυχές Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Μπόινγκ διαλύθηκε στον αέρα παρασύροντας στον θάνατο 296 ψυχές Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, πάντως, επαναλαμβάνουν πως δεν διαθέτουν όπλα που θα μπορούσαν να το έχουν καταρρίψει.

Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τους αντάρτες ότι κατέρριψαν το Μπόινγκ εκτοξεύοντας έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ενώ η Μόσχα έχει από την πλευρά της αποδώσει το πλήγμα σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Από τη συντριβή σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες, οι 193 από τους οποίους ήταν Ολλανδοί.

Ωστόσο, αυτή η πρώτη έκθεση των ερευνητών δεν προσφέρει καμιά ένδειξη για τη φύση των προσδιοριζόμενων ως «αντικειμένων υψηλής ενέργειας» ούτε για την προέλευσή τους.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι το Μπόινγκ «διαλύθηκε εν πτήσει πιθανόν ως αποτέλεσμα δομικών ζημιών που προκλήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας που διαπέρασαν απ' έξω το αεροσκάφος». Αναφέρει, επίσης, πως το αεροπλάνο δεν παρουσίαζε κανένα τεχνικό πρόβλημα και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συντριβή μπορεί να προκλήθηκε από τεχνική βλάβη ή από ενέργειες του πληρώματος», το οποίο ήταν «εκπαιδευμένο και έμπειρο».

Η Ολλανδία τέθηκε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που έγινε στον τόπο της τραγωδίας εν μέσω τεράστιων δυσκολιών εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, από φωτογραφίες, βίντεο ή δεδομένα των ουκρανικών και ρωσικών αεροπορικών αρχών.

Οπως μάλιστα επισημαίνεται, μια έκρηξη εν πτήσει εξηγεί «το αιφνίδιο τέλος της καταγραφής των δεδομένων στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, την απώλεια της επαφής με τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας και την ταυτόχρονη εξαφάνιση του Μπόινγκ από τα ραντάρ».

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση δεν μετέβησαν στον τόπο της συντριβής στην ανατολική Ουκρανία για λόγους ασφάλειας και υπογραμμίζουν ότι «μια συμπληρωματική έρευνα» είναι απαραίτητη πριν από τη δημοσιοποίηση της τελικής, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι του 2015.

Χθες, ένας από τους αρχηγούς των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας επανέλαβε ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν όπλα που θα μπορούσαν να έχουν καταρρίψει το Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

«Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο απ' το ότι απλούστατα, δεν έχουμε τεχνικό εξοπλισμό ικανό να καταρρίψει ένα Μπόινγκ», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.

«Είναι προφανές πως πρόκειται για προβοκάτσια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για να δυσφημήσουν τη Ρωσία και την εξέγερση», δήλωσε ο αυτονομιστής διοικητής Μίροσλαβ Ρουντένκο προς το πρακτορείο Ιντερφάξ.

(Πηγές: AFP-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αεροπορικά ατυχήματα
Ρωσία
Ουκρανία