Έντυπη Έκδοση

Σήμερα κληρώνει για τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει σήμερα, τελικά, σχετικά με την εφαρμογή ή την αναστολή των επιπλέον οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Σουηδία φαίνεται να φρενάρουν την άμεση εφαρμογή κυρώσεων.

Χθες πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα τεθούν σε εφαρμογή εντός των επόμενων ημερών, ώστε «να υπάρξει χρόνος για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας (στην Ουκρανία) και του ειρηνευτικού σχεδίου».

Εν αναμονή των αποφάσεων της Ε.Ε., ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει, όπως έκανε πάντα, τις εγχώριες εταιρείες που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις ανεξαρτήτως της ιδιοκτησιακής τους δομής. Τις δεσμεύσεις του αυτές ο Ρώσος πρωθυπουργός υπενθύμισε στον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδιοκτήτη της Νόβατεκ (ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μόσχας, η οποία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρωσία, πίσω από την Gazprom).

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται «σε γενικές γραμμές», αλλά εξέφρασε φόβους για διενέργεια πραξικοπήματος, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης ανάπτυξης ουκρανικών στρατευμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και την ελπίδα να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες για το καθεστώς στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου ανακοίνωσε επίσης χθες τη συνεργασία Ιράν - Ρωσίας στους τομείς του φυσικού αερίου, των πετροχημικών, της διύλισης αλλά και τον πετρελαϊκό - η εξαγωγή πετρελαίου ωστόσο από το Ιράν για την ώρα δυσχεραίνεται από τις δυτικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, και ενώ το θέμα της ανταλλαγής αιχμαλώτων παραμένει ένα ακόμα από τα «ακανθώδη» σημεία των διαπραγματεύσεων, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι έχουν απελευθερώσει 648 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με βάση τους όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, η ουκρανική πλευρά εργάζεται για να διασφαλίσει την απελευθέρωση ακόμη περίπου 500 αιχμαλώτων πολέμου, ενώ δεν σχολίασε πόσους αιχμαλώτους πολέμου από τις τάξεις των αυτονομιστών θα παραδώσει η κυβέρνηση με βάση τους όρους της συμφωνίας για εκεχειρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τέσσερις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση