Έντυπη Έκδοση

Οι εκπομπές άνθρακα χτυπάνε κόκκινο

Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασαν οι εκπομπές άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα της Γης το 2013, καθώς αυξήθηκαν ταχύτατα από το 1984, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων και πολιτικών δράσεων ώστε να επιτευχθεί και να εφαρμοστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ετήσια έκδοση «Greenhouse Gas Bulletin» του Οργανισμού καταγράφει πόσα από αυτά τα αέρια παραμένουν στην ατμόσφαιρα μετά τις πολύπλοκες φυσικοχημικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ αέρα, ξηράς και θάλασσας. Περίπου οι μισές από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου απορροφώνται από τους ωκεανούς, τα δέντρα και τα έμβια όντα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε το 2013 κατά μέσο όρο στα 396 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), αυξημένο κατά 3 ppm έναντι του 2012.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τον Μισέλ Ζαρό, γενικό διευθυντή του WMO.

Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο εμφανίζει πλέον αύξηση 142% σε σχέση με τα επίπεδά του το 1750, πριν ξεκινήσει η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ευρώπη.

Η μεγάλη αύξησή του πέρυσι εκτιμάται ότι οφειλόταν όχι μόνο στις αυξημένες εκπομπές αερίων, αλλά και στη μειωμένη απορρόφησή τους από τη γήινη βιόσφαιρα, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια «αδυναμία» της βιόσφαιρας ήταν το 1996, όταν είχαν υπάρξει εκτεταμένες πυρκαγιές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του φαινομένου «Ελ Νίνιο».

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι θα τεθούν τα θεμέλια για μια νέα κλιματική παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος του 2015. Η ακριβής νομική μορφή μιας τέτοιας συμφωνίας (επί της ουσίας πόσο δεσμευτική θα είναι) αποτελεί το βασικό «αγκάθι» των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Οπως όμως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO Μισέλ Ζαρό, τα στοιχεία πλέον υπάρχουν, συνεπώς «η επίκληση της άγνοιας δεν μπορεί πια να αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια».

(ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ματιές στον κόσμο