Έντυπη Έκδοση

ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Πρωθυπουργός-ράμπο κατά των τζιχαντιστών

Την υποστήριξή τους στη νέα ιρακινή κυβέρνηση εκφράζουν Δύση και αραβικός κόσμος συντονίζοντας συγχρόνως τις κινήσεις τους για μια διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την ιρακινή Βουλή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι δημιουργεί την ελπίδα εξόδου από την πολιτική κρίση.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι (δεξιά) ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι (δεξιά) ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος Αν και ζήτησε διορία μιας εβδομάδας για να ανακοινώσει τα ονόματα των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών -οι πλέον κρίσιμες θέσεις ως προς τη μάχη κατά του ΙΚ- ο αλ-Αμπάντι φρόντισε να συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα εκπροσώπους όλων των κοινοτήτων (Σιιτών, Σουνιτών, Κούρδων), ενώ δεσμεύτηκε να διευθετήσει τις διαφωνίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Ουάσιγκτον, Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και Τεχεράνη έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον νέο Ιρακινό πρωθυπουργό δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ΙΚ, το οποίο φαίνεται να θεωρούν πλέον κοινή απειλή για την ευρύτερη περιοχή.

Στην Τζέντα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της χώρας τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να κυβερνήσουν οι Ιρακινοί ηγέτες με το ίδιο όραμα και τον ίδιο σκοπό που τους επέτρεψε να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση». Ο κ. Κέρι αναμενόταν χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας απ' όπου θα ξεκινήσει μια διπλωματική εκστρατεία για την εδραίωση μιας ευρείας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Εν συνεχεία θα μεταβεί στην Τζέντα της Σ. Αραβίας για μια συνάντηση με τους ομολόγους του από το Ιράκ, τις χώρες του Κόλπου, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Το Ριάντ επιβεβαίωσε χθες ότι θα φιλοξενήσει την αραβο-αμερικανική συνάντηση, με συμμετοχή και της Αγκυρας, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η συνάντηση της Τζέντας θα πραγματοποιηθεί την επομένη του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παρουσιάσει αργά απόψε τη νύχτα (ξημερώματα Πέμπτης) το «σχέδιο δράσης» της Ουάσιγκτον κατά του ΙΚ. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μάλιστα ότι πάνω από 40 χώρες -μεταξύ των οποίων πολλές ευρωπαϊκές- θα συμμετάσχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών προσφέροντας διπλωματική, στρατιωτική βοήθεια ή πληροφορίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ΙΚ και συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της στρατολόγησης νέων μελών στο ΙΚ και της χρηματοδότησης της οργάνωσης. Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που επιβάλλει στα κράτη-μέλη να λάβουν νομοθετικά μέτρα για να εμποδίσουν την ένταξη πολιτών τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το ΙΚ. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου, της οποίας θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.co.uk)

* Στοχευμένοι βομβαρδισμοί

Στα πεδία των μαχών, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στοχευμένες επιδρομές εναντίον του ΙΚ διευρύνοντας τις επιχειρήσεις τους μέχρι τη σουνιτική δυτική επαρχία αλ-Ανμπαρ που βρίσκεται υπό το μερικό έλεγχο των τζιχαντιστών. Υποστηριζόμενες από την αμερικανική εκστρατεία και από σουνιτικές φυλές, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον του ΙΚ στην περιοχή αυτή προκειμένου να το εμποδίσουν να καταλάβει ένα ζωτικής σημασίας φράγμα στην περιοχή της Χαντίτα. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει βαρύ οπλισμό στους Κούρδους μαχητές που μάχονται κατά των τζιχαντιστών, ενώ η Γαλλία θα αποστείλει μέσα στις επόμενες ημέρες άλλους 18 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Ιρακινούς πρόσφυγες. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μεταβαίνει την Παρασκευή στο Ιράκ εν όψει μιας διεθνούς διάσκεψης για την κατάσταση στη χώρα, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος