Έντυπη Έκδοση

Μεγάλος Τούρκος Αδελφός στις διαδικτυακές περιηγήσεις

Ακόμη πιο αυστηρή θα είναι στο εξής η νομοθεσία για το Διαδίκτυο που ισχύει στην Τουρκία μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βάσει της τροπολογίας, θα επιτρέπεται στις αρχές να αποθηκεύουν το ιστορικό περιήγησης των χρηστών σε ιστοτόπους, παρακολουθώντας οτιδήποτε επιλέγει κανείς να δει στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet», η τροπολογία δίνει ακόμη τη δυνατότητα στις αρχές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους σε οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζονται σχετική δικαστική εντολή.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Διαδικτύου στην Τουρκία είχε γίνει ακόμη πιο αυστηρότερο νωρίτερα φέτος, με τους Τούρκους ακτιβιστές να έχουν αντιδράσει έντονα στην εφαρμογή των μέτρων που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και εντείνουν τη λογοκρισία.

Οπως υποστηρίζουν, στην Τουρκία έχει απαγορευθεί από τις αρχές η πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ιστοτόπους.

Η νέα τροπολογία προβλέπει ότι θα αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύονται και θα επιτρέψει στην τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών να διατηρεί δεδομένα σχετικά με το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, πιθανόν δίνοντας το περιθώριο στις αρχές να εξακριβώνουν ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους ον λάιν, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Hurriyet».

Η Τουρκία, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να ενταχθεί στην Ε.Ε., πράγμα που σκοντάφτει στην έλλειψη ελευθερίας, επιβάλλει κατά καιρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πέρσι όμως η καταστολή εντάθηκε.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πέρσι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για να επιτύχουν το συντονισμό των ενεργειών τους. Οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και φέτος για να διαδοθούν καταγγελίες περί διαφθοράς σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης και γνωστών επιχειρηματιών.

Στις αρχές του χρόνου, οι τουρκικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του Twitter και του YouTube στη χώρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει επανειλημμένα τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου.

Η πρόσβαση σ' αυτούς τους ιστοτόπους αποκαταστάθηκε αργότερα με δικαστική εντολή, προκαλώντας τριβές ανάμεσα στους δικαστικούς και την κυβέρνηση. ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Πληροφορική και διαδίκτυο
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Υπόθεση υποκλοπών