Έντυπη Έκδοση

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ

Καλή χρονιά με 2.500 κενά

Τουλάχιστον 2.500 κενά εκπαιδευτικών καταγράφονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μια μέρα μέρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2014-15, όπως προκύπτει από τη σχετική ενημέρωση που έκανε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των καθηγητών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), Νεκτάριος Κορδής.

Πρώτη φορά οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ξεπερνούν σε αριθμό τους μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρώτη φορά οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ξεπερνούν σε αριθμό τους μόνιμους εκπαιδευτικούς Οπως τονίζει, πρόσφατα έγιναν περίπου 500 προσλήψεις, όμως μόνο μέσω ΕΣΠΑ και οι οποίες αφορούν την Πρωτοβάθμια και την Ειδική Αγωγή. Ο κ. Κορδής ζητεί το μεγαλύτερο τμήμα των πιστώσεων αυτών να δοθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες ανάγκες.

Παράλληλα στηλιτεύει τις διαφορετικές δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τον αριθμό των κενών και τις διαθέσιμες πιστώσεις, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Είναι απαράδεκτο το "εμπόριο ελπίδας" που συνεχίζει να παίζεται σε βάρος χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Οι 22.500 αρχικές προσλήψεις έγιναν σταδιακά 19.500, στη συνέχεια 16.500, με αποκορύφωμα τη δήλωση του υπουργού: "Τώρα, λοιπόν, λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι' αυτούς!".

Η συνέχεια; Εφόσον πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βγούμε από τον κανόνα του 1:10 και εφόσον το πετύχουμε να προκηρύξουμε τον Ιανουάριο θέσεις για 10.000 εκπαιδευτικούς».

Οπως είπε στην «Ε», προσελήφθησαν περίπου 500 καθηγητές, για την ακρίβεια 198 φιλόλογοι, 100 μαθηματικοί, 100 βιολόγοι, 67 φυσικοί και 33 χημικοί, αλλά αυτοί σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να ξεκινούν άλλη μια σχολική περίοδο με τεράστια λειτουργικά κενά.

Επίσης σήμερα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, θα προσληφθούν περίπου 2.000 αναπληρωτές σε δομές της Ειδικής Αγωγής. Πρόκειται για δασκάλους Ειδικής Αγωγής, καθώς και νηπιαγωγούς που είναι απόφοιτοι των τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Επίσης, προσλήψεις θα γίνουν και σε τεχνικές ειδικότητες.

Οι περισσότερες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έγιναν στις Κυκλάδες (211), ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο (206) και η Αιτωλοακαρνανία (186), τα Δωδεκάνησα (164), η Ηλεία (127) και η Δυτική Αττική (112).

Με βάση ακόμη και τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι προσλήψεις αυτές κάλυψαν μόλις το 65%-66% των λειτουργικών κενών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ενώ ακάλυπτα έμειναν σε ποσοστό 90% τα κενά στα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ, όπως βεβαίως και στις ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι καθώς κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνταν 5.000-6.000 εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα ο μόνιμος εκπαιδευτικός πληθυσμός να μειωθεί τα μνημονιακά χρόνια κατά περίπου 30.000 εκπαιδευτικούς, είναι η πρώτη φορά που αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ξεπερνούν σε αριθμό τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Αύριο, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος θα ακούσει το σχολικό κουδούνι στα μικρά νησιά της Δωδεκαννήσου, Λειψοί, Αγαθονήσι, Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο και θα καταλήξει στην Ιαλυσό της Ρόδου, όπου θα εγκαινιάσει το σχολείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Σχολεία
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές