Έντυπη Έκδοση

ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΦΩΤΙΑ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ , ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«Κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων»

«Με αυτό το ρυθμό εκδίκασης της υπόθεσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί να τελειώσει ούτε την άνοιξη του 2015»

Υπόμνημα αγωνίας για τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό προσώπων που ευθύνονται για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, κατέθεσε χθες στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος που έχασε στις φωτιές της Ηλείας τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, τη σύζυγό του και τη μητέρα του.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για μία ιδιαίτερα σοβαρή ποινική υπόθεση, με πανελλήνιο, ακόμη και παγκόσμιο ενδιαφέρον, η οποία κινδυνεύει να υποπέσει σε παραγραφή. Είμαι ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος, που κατά τις 24 Αυγούστου 2007 στις γνωστές φωτιές της Ηλείας κάηκαν (αποτεφρώθηκαν) τα 4 ανήλικα παιδιά μου, η σύζυγός μου και η μητέρα μου. Συνολικά μόνο στην περιοχή του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας κάηκαν 36 άτομα (εκτός των άλλων σε όλο το νομό Ηλείας)» αναφέρει στο υπόμνημά του προς την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο τραγικός πατέρας και σημειώνει:

«Της υπόθεσης αυτής επελήφθη η Ελληνική Δικαιοσύνη και, αφού προηγήθηκε προανάκριση και ανάκριση, εκδόθηκε το υπ' αριθμ. 4/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πύργου, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου ο τότε νομάρχης Ηλείας, ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως, δύο πυροσβεστικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια κ.λπ.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου, ύστερα από σχετικές αναβολές, άρχισε να συνεδριάζει την 8η Μαρτίου 2012 και τελείωσε την 4η Δεκεμβρίου 2012, οπότε και εξέδωσε την υπ' αριθμ. 539/2012 απόφασή του, με την οποία κηρύχτηκαν οι κατηγορούμενοι ένοχοι και τους επεβλήθησαν πολυετείς φυλακίσεις.

Υπάρχει όμως θέμα...

»Κατά της απόφασης αυτής οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, η οποία άρχισε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Πατρών την 4η/3/2014. Η διαδικασία διεξάγεται, κατ' άριστο τρόπο, ιδίως από την πλευρά των δικαστών και του εισαγγελέως και δεν έχω ούτε εγώ ούτε οι άλλοι συγγενείς των τραγικών θυμάτων κανένα απολύτως παράπονο» αναφέρει ο τραγικός πατέρας και τονίζει ότι:

«Υπάρχει, όμως, ένα μέγιστο θέμα, για το οποίο πρέπει να σας ενημερώσω (ενεργώντας για τον εαυτό μου και για λογαριασμό και των άλλων πολιτικώς εναγόντων) και αυτό είναι ο άμεσος κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος της 8ετούς παραγραφής συμπληρώνεται την 24η-8-2015, δηλαδή μπήκαμε ήδη στον 8ο χρόνο. Οπως σας προανέφερα, η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής άρχισε την 4η-3-2014 στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων και μάλιστα υπολείπονται να εξεταστούν άλλοι 35 ιδιαίτερα ουσιώδεις μάρτυρες (εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 80 μάρτυρες) και βεβαίως θα ακολουθήσει η ανάγνωση των πολλών και κρίσιμων εγγράφων, η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες, οι πολλές αγορεύσεις (εισαγγελέως, συνηγόρων πολ. αγωγής και υπεράσπισης), η διάσκεψη και η έκδοση απόφασης».

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος σημειώνει επίσης:

«Οπως γνωρίζετε, όποια και εάν είναι η απόφαση, ακολουθεί και το στάδιο της αναιρετικής διαδικασίας, όπου οι προθεσμίες είναι γνωστές και αξεπέραστες. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να γραφτούν τόσο τα πρακτικά όσο και το σκεπτικό της απόφασης, τα οποία ασφαλώς απαιτούν ανάλογο χρόνο. Ομως, κατά την προχθεσινή δικάσιμο (5/9/2014) στο Τριμελές Εφετείο Πατρών αντικαταστάθηκε οριστικά η γραμματέας της έδρας και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση για τη σύνταξη των πρακτικών και ιδίως των προηγούμενων συνεδριάσεων. Επίσης, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι μέχρι σήμερα το Δικαστήριο δεν μπορεί (λόγω άλλων υπηρεσιακών υποχρεώσεων εισαγγελέως και δικαστών) να συνεδριάζει περισσότερες από 4-5 φορές το μήνα. Οφείλω, όμως, να σας αναφέρω ότι, από την πλευρά του εισαγγελέως και των δικαστών, επειδή βλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο της παραγραφής, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας και ιδίως για την εξασφάλιση περισσότερων δικασίμων, αλλά αυτό, εκ των πραγμάτων, καθίσταται αδύνατο, διότι δεν υπάρχουν άλλες ελεύθερες δικάσιμοι και ο εισαγγελέας και οι δικαστές έχουν και άλλες υποχρεώσεις».

Ο τραγικός πατέρας με δεδομένα τα ανωτέρω κάνει έκκληση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και αναφέρει: «Εν όψει όλων αυτών, κατά τη δικάσιμο της 5ης/9/2014 θέσαμε στο Δικαστήριο και πάλι το θέμα του άμεσου κινδύνου της παραγραφής και γνωρίσαμε προς αυτό (καταχωρήθηκε και στα πρακτικά), ότι θα επισκεφθούμε τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για να παρακαλέσουμε να βρεθεί σχετική λύση, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες δικάσιμοι, ώστε να τελειώσει η εκδίκαση της υπόθεσης και η έκδοση της σχετικής αποφάσεως μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2014.

»Αρκεί, όμως, να σας αναφέρουμε ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο μας δόθηκαν μόνο πέντε (5) δικάσιμοι, ήτοι οι 5/9, 15/9, 25/9, 29/9 και 30/9/2014, διότι αυτό μπορεί να γίνει με τα σημερινά εκεί δεδομένα. Ετσι, όμως, και με αυτό το ρυθμό εκδίκασης της υπόθεσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί να τελειώσει η υπόθεση ούτε την άνοιξη του 2015, αλλά τότε είναι απολύτως βεβαία η παραγραφή (εφόσον ασκηθεί αναίρεση και εφόσον ίσως υπάρξει κάποιος βάσιμος λόγος αναίρεσης). Μάλιστα, παρεκάλεσαν οι συνήγοροί μου και τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουμε κοινή παράσταση ενώπιόν σας».

«Με βάση όλα τα ανωτέρω, έχω την υποχρέωση, εκφράζοντας τη σύμφωνη θέση και όλων των άλλων πολιτικώς εναγόντων, να επισημάνω τον μέγα κίνδυνο της παραγραφής της υπόθεσης, και να σας παρακαλέσω να βρεθεί λύση, ώστε τα μέλη του συγκεκριμένου δικαστηρίου να είναι ελεύθερα και απερίσπαστα από άλλες υποχρεώσεις, προκειμένου να μπορεί το Δικαστήριο να συνεδριάζει όσο είναι δυνατόν καθημερινά και έτσι να μπορεί με άνεση να εκδοθεί η απόφαση μέχρι τέλους Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου 2014.

»Με τη βεβαιότητα ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, θα δώσετε την κατάλληλη δυνατή λύση, σας ευχαριστώ πολύ. Πάντως, η τυχόν παραγραφή της υπόθεσης, εάν αυτό συμβεί, δεν τιμά κανένα και ιδίως την Ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ σ' εμάς τους οικείους των τραγικών θυμάτων, και ιδίως σ' εμένα που έχασα, τόσο άδικα, τέσσερα ανήλικα παιδιά, τη σύζυγό μου και τη μητέρα μου, θα προκαλέσει απερίγραπτη θλίψη, οργή και αγανάκτηση» σημειώνει στο υπόμνημά του ο τραγικός πατέρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που επέβαλε πρωτόδικα το δικαστήριο ήταν οι εξής:

Σοφία Νικολοπούλου - ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.

Καφύρας Χαράλαμπος - πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.

Πανταζής Χρονόπουλος - νυν δήμαρχος Ζαχάρως: ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.

Παναγιώτης Τσούρας - πυροφύλακας εποχικός: ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.

Μιχαλόπουλος Νικόλαος - πρώην διοικητής ΠΥ Κρέστενας: ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Φώτης Παππάς - πρώην υπαρχηγός Π.Σ - Αθώος.

Για τον Πανταζή Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Τσούρα το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ για τους υπόλοιπους δέχθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο συνήγορός του, Αν. Φούσσας, είπε ότι όντως υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισαγγελικές έρευνες
Πυρκαγιές
Αστυνομικό ρεπορτάζ