Έντυπη Έκδοση

Δικαίωση δανειολήπτη

Το «πράσινο φως» για την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη συνταξιούχου-δανειολήπτη, του οποίου το δάνειο έχει τιτλοποιηθεί, έδωσε το Ειρηνοδικείο Πειραιά.

Ο συνταξιούχος απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο συνολικού ύψους 90.000 ευρώ. Το στεγαστικό δάνειο τιτλοποιήθηκε το 2006 χωρίς εκείνος ποτέ να ενημερωθεί από το ΤΠΔ. Οταν αντιμετώπισε, λόγω της κρίσης, οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις και να καταβάλει τη δόση των 530,20 ευρώ, ζήτησε από το ΤΠΔ να του γίνει κάποια διευκόλυνση (μείωση της μηνιαίας δόσης, κούρεμα κ.λπ.). Το ΤΠΔ αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι έχει γίνει τιτλοποίηση του δανείου.

Τελικά, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και το Ειρηνοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ. Ο ειρηνοδίκης Ν. Κόντος υποχρεώνει το ΤΠΔ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από τη σύνταξη του απόστρατου, ο οποίος πλέον θα καταβάλλει μηνιαίως στο ΤΠΔ το ποσό των 120 ευρώ. Το δικαστήριο εκτίμησε ακόμα ότι η αίτηση αναστολής του συνταξιούχου είναι βάσιμη και θα «ευδοκιμήσει», ότι πιθανώς δηλαδή θα γίνει δεκτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια δικαιώνουν, έστω και σε πρώτη φάση, αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών. Μέχρι τώρα το ΤΠΔ δεν δεχόταν να προχωρήσει σε κανέναν διακανονισμό δανείων που έχει τιτλοποιήσει και τα οποία βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Υπολογίζεται ότι τα δάνεια αυτά αγγίζουν τα 24.400 και η συνολική τους αξία είναι 900 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Προστασία Καταναλωτών
Δικαιοσύνη