Έντυπη Έκδοση

Βρέθηκε κι άλλος ένοχος, αγνοείται η τύχη των ιερών λειψάνων

Ενοχος κρίθηκε άλλος ένας κατηγορούμενος για τις διαρρήξεις με στόχο ιερά λείψανα, που πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2011- 2012. Τα παραπάνω αντικείμενα, που είναι αφιερωμένα στη θρησκευτική λατρεία, εκλάπησαν από εκκλησίες και μοναστήρια κυρίως της βόρειας Ελλάδας, ενώ η τύχη τους αγνοείται μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία.

Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε 10ετή κάθειρξη σε έναν 27χρονο Ρουμάνο, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε σπείρα διαρρηκτών με συστηματική δράση στην αρπαγή ιερών αντικειμένων. Το δικαστήριο αθώωσε έναν συγκατηγορούμενο-συμπατριώτη του. Το καλοκαίρι του 2013, με την ίδια ποινή, καταδικάστηκαν και άλλοι τέσσερις Ρουμάνοι για τη συμμετοχή τους στις διαρρήξεις των εκκλησιών και των μοναστηριών. Σήμερα εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή.

Αστυνομικοί αναζητούσαν τον 27χρονο, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα, κατηγορούμενος και για τη δολοφονία 60χρονου νεωκόρου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, που έγινε τον Νοέμβριο 2011, κατά τη διάρκεια διάρρηξης. Πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε με ισόβια δεσμά για την ανθρωποκτονία και χθες για τις κλοπές των ιερών λειψάνων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση.

«Πρόκειται για στοχευμένη, κατά παραγγελία, διάρρηξη. Αφησαν αντικείμενα αξίας και πήραν μόνο λείψανα. Ηταν μια πράξη που αναστάτωσε όλη την Ορθοδοξία. Η μονή υπέστη μεγάλη ηθική βλάβη, όπως και το Πατριαρχείο. Από τότε, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο μοναστήρι» κατέθεσε ο ηγούμενος Απόστολος, της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Αστυνομικό ρεπορτάζ