Έντυπη Έκδοση

Τραγουδούσε ώς τα 100 της χρόνια

Εφυγε προχθές η ντίβα της όπερας Μάγκντα Ολιβέρο

Σε ηλικία 104 ετών (!) έφυγε μια μεγάλη ντίβα της όπερας: η Μάγκντα Ολιβέρο. Πέθανε προχθές σε νοσοκομείο, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη τον περασμένο μήνα.

Από τις μεγαλύτερες λυρικές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα, το 2010, η Μάγκντα Ολιβέρο γιόρτασε με όλες τις τιμές τα γενέθλια των 100 χρόνων της στην πατρίδα της, την Ιταλία. Τότε έκανε και την τελευταία της δημόσια εμφάνιση επί σκηνής, στο Μιλάνο. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία, οι κριτικές μιλούσαν για «μια μεγαλειώδη φωνή». Υπήρξε μια καλλιτέχνις που αγαπήθηκε όσο λίγες από το κοινό, τους συναδέλφους της και από μεγάλους συνθέτες: το 1950 ο Τσιλέα τής ζήτησε να επιστρέψει στη σκηνή, αν και εκείνη είχε αποσυρθεί για ένα διάστημα, για να την ακούσει για τελευταία φορά πριν ο ίδιος φύγει από τη ζωή, στην όπερα του «Αντριάνα Λεκουβρέρ». Δεν πρόλαβε να την απολαύσει επί σκηνής. Αλλά ο ρόλος αυτός απογείωσε την καριέρα της.

Μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από 70 χρόνια. Το ντεμπούτο της το έκανε τη δεκαετία του '30, όμως διέκοψε τις εμφανίσεις της όταν παντρεύτηκε, το 1941. Δέκα χρόνια μετά, επέστρεψε στη σκηνή και η φήμη της εξαπλώθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η ερμηνεία της αποθεώθηκε στις όπερες «Τόσκα» του Πουτσίνι, «Φεντόρα» του Τζιορντάνο και «Μήδεια» του Κερουμπίνι. Η φωνή της, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ωραία (η ίδια είχε πει το 1993: «Ποτέ δεν είχα φωνή. Αυτό που είχα ήταν εκφραστικότητα, ένα πρόσωπο, ένα σώμα, την αλήθεια»), είχε το χάρισμα να ξεσηκώνει το κοινό.

Οταν το 1970 τραγούδησε τη «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι στο πλευρό ενός νεαρού τότε τενόρου, του Πλαθίντο Ντομίνγκο, η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει για να εμποδίσει τους εκατοντάδες εκστασιασμένους θεατές που επιχείρησαν να εισβάλουν στη σκηνή. Ηταν γνωστή η έμφαση που η Ολιβέρο έδινε στην υποκριτική του ρόλου -εκτός από τη μουσική ερμηνεία...

Στην είδηση του θανάτου της, η Σκάλα του Μιλάνου, όπου η σοπράνο πραγματοποίησε τις πρώτες της εμφανίσεις, ζήτησε από το κοινό να κρατήσει ενός λεπτού σιγή.

Για όσους ενδιαφέρονται να τη δουν να μιλά για την τέχνη της, η Ολιβέρο εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ του Jan Schmidt-Garre «Opera Fanatic».

Ανθρωπος γενναιόδωρος, χωρίς μικρότητες και ανταγωνισμούς, σύμφωνα με τους ανθρώπους που τη γνώριζαν καλά, η Ολιβέρο ευτύχησε να έχει μια γεμάτη ζωή -αν και δεν κατάφερε να κάνει παιδιά και ο σύζυγός της πέθανε τη δεκαετία του '80. Ολοι παραδέχονταν πως γέρασε όμορφα. Και η ίδια και η φωνή της. ΕΥ.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Οπερα
Κλασική μουσική