Έντυπη Έκδοση

ΕΡΤ: Δεύτερη νίκη στα δικαστήρια

Ηπρώτη νίκη στην πρωτεύουσα ήρθε για 10 εργαζόμενους της ΕΡΤ από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που έκρινε άκυρη την καταγγελία της σύμβασής τους, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να ανασταλεί αντίστοιχη πρωτόδικη δικαστική απόφαση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με την υπ'αριθμ. 2732/2014 απόφαση, και ενώ είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή των δέκα εργαζομένων -κυρίως πρώην τεχνικών- και διατάσσει το ελληνικό Δημόσιο, που αποτελεί το διάδοχο της ΕΡΤ Α.Ε., να απασχολεί τους 10 ενάγοντες με τα προ της απόλυσής τους καθήκοντα και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα 11.6.2013 - 14.02.2014.

Σε περίπτωση δε, που το ελληνικό Δημόσιο δεν συμμορφωθεί με την επίμαχη απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, τότε απειλείται με χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ημερησίως για καθένα εργαζόμενο που δεν έχει επανατοποθετήσει.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση πως:

** συμβάσεις εργασίας καταγγέλθηκαν ατύπως,

** έλαβε χώρα «μεταβίβαση επιχείρησης από την ΕΡΤ Α.Ε. προς το εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι το τελευταίο (πέραν του ότι απέκτησε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ Α.Ε.) μετά από μικρή διακοπή, συνέχισε την ίδια οικονομική δραστηριότητα, κατά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος (...) προσλαμβάνοντας για το σκοπό αυτό 2.042 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου»,

** η μεταβίβαση της επιχείρισης «δεν συνιστά αυτή καθ' αυτή λόγο απόλυσης εργαζομένων, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν επικαλέσθηκε οικονομικοτεχνικούς λόγους για τις ένδικες απολύσεις» κι έτσι οι τελευταίες είναι άκυρες, ως αντίθετες με τη διάταξη νόμου.

Βέβαια, αν και η δικαστική απόφαση αποτελεί επιτυχία για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, το δικαστήριο δεν έκρινε πως πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ασκηθεί έφεση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά επιτυχία εργαζομένων της ΕΡΤ, έστω και σε πρώτο βαθμό, αφού ήδη το Πρωτοδικείο του Ηρακλείου έχει κρίνει από τον περασμένο Μάιο άκυρες τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 9.000 - 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης απόφασης, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

** Δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, ο Χαρ. Λακαφώσης και ο Αρ. Κορέας, αναλαμβάνουν τελικά την προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν δημοσιευθεί γύρω από το διαγωνισμό προσλήψεων 132 δημοσιογράφων στη ΝΕΡΙΤ. Στο φάκελο, τον οποίο θα εξετάσουν προκειμένου να δουν τη βασιμότητα των στοιχείων που περιλαμβάνει, υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις όρων της προκήρυξης, φωτογραφικές πριμοδοτήσεις και αποκλεισμούς υποψηφίων, κατά την επιλογή με τη χρήση του 20% για την πρόσληψη 59 δημοσιογράφων στον τομέα της σύνταξης και παραγωγής ειδήσεων και εκμπομπών. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές, τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού έκαναν δεκτούς υποψηφίους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
TV & Media
Δικαιοσύνη
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Εργασιακά θέματα
ΕΡΤ