Έντυπη Έκδοση

Γερμανική στήριξη στις τράπεζες

Καθησυχαστική για τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται η Deutsche Bank (D.Β.), σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού ομίλου που παρουσιάσθηκε χθες. Σύμφωνα με την ανάλυση της D.Β., οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ΕΚΤ δεν αναμένεται να επιφέρουν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτοντας πως οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2013, έχουν καλυφθεί από τις αυξήσεις που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Αναλυτικότερα, οι Γερμανοί υπογραμμίζουν ότι στη χειρότερη περίπτωση οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εγγράψουν λόγω stress tests προβλέψεις ύψους 95 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς οι δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier Ι) θα ξεπερνούν το όριο του 8%, που έχει τεθεί από την ΕΚΤ. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Deutsche Bank, βάσει των μέτρων ενίσχυσης κεφαλαίων στα οποία προχώρησαν οι τράπεζες το 2014, δεν αναμένεται να προκύψει ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης των ισολογισμών τους.

Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες σημειώνεται πως ο όμιλος Πειραιώς και η Eurobank (αλλά και η ιταλική Monte dei Paschi di Siena) εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα στοιχεία του 2013.

Ομως τόσο το κεφαλαιακό έλλειμμα της Πειραιώς (ύψους 495 εκατ. ευρώ) όσο και αυτό της Eurobank (167 εκατ. ευρώ) έχουν καλυφθεί με μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίων ύψους 1 δισ. και 2,86 δισ. αντίστοιχα.

Επίσης έχουν καλυφθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες της ιταλικής MPS ύψους 2,02 δισ. ευρώ με μέτρα ύψους 2,05 δισ. ευρώ εντός του 2014.

Θυμίζεται πως στην αρχική του εκτίμηση (3/9/2013) ο γερμανικός οίκος προέβλεπε κεφαλαιακό κενό ύψους 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που καλύπτει. Ωστόσο, το 2014, οι τράπεζες έχουν καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος την «τρύπα» μέσω αυξήσεων κεφαλαίου (ύψους 17 δισ. ευρώ), πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και βελτίωση του σταθμισμένου για κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Εκτιμάται, πως τα stress tests θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης σε ένα νέο νομοθετικό περιβάλλον με ετήσιους ελέγχους και ομογενοποίηση των ανακοινώσιμων στοιχείων από τις τράπεζες. Επίσης, θεωρείται πως θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική των ιδρυμάτων. Η μεγαλύτερη «ορατότητα» φέρνει περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν ξανά στην οργανική ανάπτυξη και τις εξαγορές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι 129 τράπεζες θα λάβουν τα τελικά αποτελέσματα των stress tests στις 17 Οκτωβρίου ενώ στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η δημοσιοποίησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)