Έντυπη Έκδοση

Ημερολόγιο

Γεμάτο μνήμες από εκδηλώσεις και εικόνες είναι το μαθητικό ημερολόγιο του Φαίδωνα Πατρικαλάκι. «Την πειθαρχία του σχολείου δεν την πήγαινα καθόλου, με εκνεύριζαν το καπέλο που φορούσα, οι αναγκαστικές παρελάσεις, αλλά και οι καταπιεστικοί εκκλησιασμοί κάθε Κυριακή.

Το μόνο που συμπαθούσα ήταν οι διάφορες ημερήσιες εκδρομές, είτε σε βουνό είτε στη θάλασσα, όπου ξεχωρίζαμε κάπως τον αληθινό χαρακτήρα των δασκάλων μας, διότι μόνο σε κάτι τέτοιες στιγμές μπορούσες κάπως φιλικά να επικοινωνήσεις μαζί τους και να τους αντιμετωπίσεις, τολμώ να πω, και κάπως ερωτικά, διότι ο ερωτισμός στο σχολείο λειτουργούσε με υποδειγματική αξιοπρέπεια, παρ' όλ' αυτά, οι ανησυχίες, τα φλερτ, οι προτιμήσεις και οι τρυφερότητες έδιναν και έπαιρναν».

 Από τις σημαντικότερες απολαύσεις των μαθητικών του χρόνων υπήρξε η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας. «Ημασταν υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε στην περιφορά της εικόνας της. Την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν απαγορευμένο στους χριστιανούς να πλησιάζουν την εκκλησία της που βρισκόταν στην άκρη των νερών· μια και δεν μπορούσαν να την προσκυνήσουν διαφορετικά, έστελναν στην εκκλησία τα κεριά τους πάνω σε μικρά ξύλινα καραβάκια και στα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Δράμας από τον Οθωμανικό ζυγό μέχρι σήμερα. Υπάρχουν τόσα πολλά καραβάκια που είναι αδύνατον να τα μετρήσει κανείς. Επιπλέουν όλα, το ένα δίπλα στο άλλο, ανάμεσα από πάπιες και υπέροχους κύκνους. Τα νερά της Δράμας αποτελούν το σύμβολο της ελευθερίας και των ονείρων των κατοίκων. Οσο αυτά υπάρχουν, κυλούν και αναβρύζουν, τόσο και οι Δραμινοί θα χαίρονται και θα τα καμαρώνουν σαν κάτι το ιερό που κληρονόμησαν από τους παλαιότερους και που θα πρέπει και αυτοί οι ίδιοι να το παραδώσουν με τη σειρά τους στα απογόνους τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διηγήματα/Εξιστορήσεις
Ανθρώπινα