Έντυπη Έκδοση

«Και σε ένα, και σε δύο, και σε τρία ταμπλό»

**Αρθρο του Γιώργου Καπόπουλου στο «Εθνος» (9.9.2014)

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που εντάσσεται στη δεκαμελή συμμαχία προθύμων (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία και Καναδάς) που θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αγκυρα μέχρι σήμερα στηρίζει και το κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ και στην πράξη δεν έχει πάψει να επιτρέπει μέσω των συνόρων της με τη Συρία την τροφοδότηση και ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους. Προφανώς στην τουρκική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι έτσι ελέγχουν τις εξελίξεις καθώς κατά περίπτωση οι Κούρδοι Πεσμεργκά μπορούν να ελέγχουν τους τζιχαντιστές και αντίστροφα.

Στα παραπάνω προστίθεται η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συμμαχία Προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους που στήνει ο Ομπάμα. Ετσι, η Αγκυρα ξεπερνά κατά πολύ το Ισλαμαμπάντ που εδώ και είκοσι χρόνια ενισχύει και χειραγωγεί τους Ταλιμπάν και συγχρόνως είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ατυπο προτεκτοράτο στο Βόρειο Ιράκ αλλά και δυνατότητα χειραγώγησης του Ισλαμικού Κράτους είναι δύο "ατού", κατά την άποψη της τουρκικής πλευράς, το μονοπώλιο των οποίων άρχισε να αμφισβητείται με τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στην κουρδική κυβέρνηση Μπαρζανί στο Αρμπίλ και την απόφαση του Κάμερον να ακολουθήσει η Βρετανία τον ίδιο δρόμο.

Από δύο σε τρία ταμπλό η επιλογή της Αγκυρας να είναι παρούσα σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης είναι ένα εγχείρημα υψηλού κινδύνου καθώς κινδυνεύει να κατακρημνίσει την αξιοπιστία των Ερντογάν - Νταβούτογλου σε όλες τις εντός και εκτός περιοχής εμπλεκόμενες πλευρές.

Προφανώς στην Ουάσιγκτον δεν τρέφουν αυταπάτες για τη φερεγγυότητα της Αγκυρας ως συμμάχου κατά των τζιχαντιστών, είναι όμως πολύ πιθανό η επιλογή της Τουρκίας στη Συμμαχία Προθύμων να εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια εμπλοκής της στο άνοιγμα δεύτερου μετώπου κατά του Πούτιν στην Τσετσενία, στο Νταγκεστάν και στην Κεντρική Ασία.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων η Αγκυρα θα εκμεταλλευτεί τη θέση της ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση αποσπώντας ό,τι μπορεί και από τις δύο πλευρές, όπως έπραξε και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εισέπραξε ως προκαταβολή για την εμπλοκή της κατά της Γερμανίας την επαρχία της Αλεξανδρέττας από την υπό γαλλική διοίκηση Συρία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο