Έντυπη Έκδοση

«Το λάθος του Βορίδη με τα φάρμακα των ανασφάλιστων»

** Κείμενο του Βασίλη Βενιζέλου στο protagon.gr

«Τουλάχιστον ένα πολύ σοβαρό ερώτημα προκύπτει για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ιδιαιτέρως για τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, σχετικά με την αξιοσημείωτα χαμηλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του περασμένου Ιουλίου για την κάλυψη των ανασφάλιστων.

Το protagon είχε σημειώσει εγκαίρως και από την πρώτη στιγμή ότι η σχετική υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη προβλέπει δύο αλληλοαποκλειόμενες διαδικασίες για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων: Προβλέπει και τη "δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη", αλλά και την καταβολή συμμετοχής όπως ακριβώς ισχύει για τους ασφαλισμένους... Τελικά, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προέκρινε τη δεύτερη εκδοχή!

Ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται ευτυχής για το γεγονός ότι ο περασμένος Ιούλιος "έκλεισε" στα... 100.000 ευρώ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, αλλά μάλλον κάποιο λάθος κάνει. Η οικονομική δυσπραγία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας είναι τέτοια που απαγορεύει στους ίδιους να λάβουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις δυσθεώρητα αυξημένες οικονομικές συμμετοχές τις οποίες καταβάλλουν και οι ασφαλισμένοι... Οσο πιο ακριβό είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο συνταγογραφείται για ανασφάλιστο, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος θα αποφύγει να προσέλθει στο ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς του, προκειμένου να αποφύγει ακριβώς την καταβολή της συμμετοχής, η οποία φθάνει πλέον μεσοσταθμικά το... 32%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το... 80% της λιανικής τιμής του σκευάσματος!

Από την άλλη πλευρά, εάν το φάρμακο είναι σαφώς φθηνό, τότε ο ανασφάλιστος δεν έχει κανέναν λόγο να προσφύγει στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να ταλαιπωρηθεί για να του το συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ο ανασφάλιστος δεν έχει κανέναν λόγο να ακολουθήσει τη διαδικασία την οποία υποδεικνύει και προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, αλλά ο υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να έχει σκεφθεί αυτές τις τόσο απλές παραμέτρους οι οποίες συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο