Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επίτροπος μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος

Ικανοποιημένος ο Σαμαράς - Έλληνας ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν

Τελευταία ενημέρωση:

Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2019 ενώ νέος εκπρόσωπος θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

“Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα” και “σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση του Γιούνκερ να αναθέσει στην Ελλάδα το νέο χαρτοφυλάκι μετανάστευσης, καθώς, όπως σημείωσε, “η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.”
 
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του  ο πρωθυπουργός, που  επανειλημμένα ζητά αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των μεταναστών, “το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.”
 
“Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια νικηφόρα επιτροπή” είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας τις ανακοινώσεις. “Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι πολιτικοί, και πρέπει να είναι” είπε αναφερόμενος στο ρόλο των επιτρόπων.
 
"Οκτώ επίτροποι έχουν εμπειρία στα οικονομικά. Εννέα γυναίκες υποψήφιες δεν σημαίνουν πρόοδο αλλά τουλάχιστον δεν είναι ένα βήμα πίσω. Τρεις αντιπρόεδροι είναι γυναίκες."
 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποφάσισε να έχει επτά αντιπροέδρους αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά.
 
Προς τον σκοπό αυτό, οι αντιπρόεδροι θα προΐστανται συγκεκριμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχουν οι Επίτροποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα σχετίζονται με το αντικείμενο αυτών των ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων θα καθορίζεται αναλόγως προς τις πολιτικές ιεραρχήσεις της ΕΕ.
 
Πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι τρόπον τινά το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
 
Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων ανατέθηκε στον Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Λετονού τέως πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.
 

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιος είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς

Καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ανακοίνωση της νέας της σύνθεσης, αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς (Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ) Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς (Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ) Εργάζεται από το 1990 ως ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, διετέλεσε ευρωβουλευτής της ΝΔ και, το τελευταίο διάστημα, ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ, με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων επιτρόπων και ειδικότερα:

- Την περίοδο 1993- 1994 ήταν μέλος του γραφείου των επιτρόπων Ματούτες και Ορέχα.

- Την περίοδο 1999- 2004 ήταν αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα ντε Παλάθιο.

- Την περίοδο 2004- 2007 ήταν διευθυντής του γραφείου του πρώτου επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρκου Κυπριανού.

Από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε διευθυντής Ενημέρωσης στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

Υπηρετώντας τις θέσεις αυτές, ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν, ως κύριος σύμβουλος και αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν
Μετανάστες και πρόσφυγες