Ηλεκτρονική Έκδοση

Την Πέμπτη μετατίθεται η ψηφοφορία στη Βουλή

“Μαύρο” από τον Σηφουνάκη στον ΕΝΦΙΑ

Εν μέσω ενδοκυβερνητικής γκρίνιας ψηφίζεται την Πέμπτη τελικά η τροπολογία με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που ωστόσο κρύβει παγίδες αφήνοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός των εκπτώσεων και απαλλαγών. Με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, μετατίθεται προκειμένου να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Μετά την ερώτηση 21 βουλευτών της ΝΔ που ζητούν την απομάκρυνση του Ν.Καραβίτη χαρακτηρίζοντάς τον “εμπνευστή” και “αρχιτέκτονα” του ΕΝΦΙΑ, σειρά είχε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να καταψηφίσει την τροπολογία.

“Για δεύτερη φορά δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα και εν τέλει δημιουργούν και δικαίως, ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν ξέρω αν θα φτάσω στο σημείο να αναπολήσω το "ΕΤΗΔΕ", όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα συνηγορήσω στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας” είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Ν. Σηφουνάκης.

Για ανάγκη βελτιώσεων μίλησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. “Οι αλλαγές που έγιναν δεν καλύπτουν τις αδικίες, δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τις κάνουμε, όμως όποιος δεν ψηφίζει τις βελτιώσεις να μας πει αν στο μυαλό του έχει ότι όλα τα σύγχρονα κράτη έχουν φόρο περιουσίας”, είπε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή και παραδέχτηκε ότι τα κριτήρια που μπαίνουν για τη φοροαπαλλαγή θα δημιουργήσουν αδικίες.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε πάντως ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, υποστήριξε ότι “η τροπολογία αποτυπώνει την αμηχανία και το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να ανατραπεί άμεσα” και υπογράμμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της”.

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κοντουρά, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματός της για τον ΕΝΦΙΑ. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, “δόλωμα για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, ενώ στην ουσία παραμένει άθικτος προς όφελος του κεφαλαίου”.

“Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. Θα καταπέσει στα δικαστήρια γιατί φορολογεί την κατοχή, το κεφάλαιο και όχι το εισόδημα” ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, έκανε λόγο για “αλλαγές σε επίπεδο εμπαιγμού και για απαράδεκτο και άδικο φόρο”.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Χρήστος Αηδόνης, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ καταλογίζοντας αδυναμία στο υπουργείο Οικονομικών να φέρει μια σωστή και δίκαιη ρύθμιση. “Είναι ανοησία και παραλογισμός η συγκεκριμένη τροπολογία. Αρκείται σε οριακές παρεμβάσεις και δεν απαντά στο πρόβλημα. Όταν μια πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία είναι μοιραίο να έρθει το τέλος”, ανέφερε στη Βουλή.

Διαβάστε σχετικά:

Ενδοκυβερνητική γκρίνια για ΕΝΦΙΑ και... τεστ ΠΑΠ

Καραμανλή: Παραφέρθηκα

 

Αλλαγές και προσθήκες στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Στην ανάγκη αλλαγών και προσθηκών στην τροπολογία ΕΝΦΙΑ αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς και στους βουλευτές.

Ειδικότερα στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρονται τα εξής: «Στην τροπολογία περί ΕΝΦΙΑ που συζητείται σήμερα στη Βουλή, μαζί με τις παρατηρήσεις μας - ότι η μείωση για το 2014 θα πρέπει να είναι τουλάχιστο 25% στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, και όχι απλά στον φόρο, - ότι θα πρέπει να υπάρχει δήλωσή σας σχετικά με τη μονιμοποίηση μείωσης ποσοστού τουλάχιστον 50% για τα έτη 2015 και μετά, και - ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση για όσους μπορέσουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, επισημαίνουμε και σας προτείνουμε για άμεση υιοθέτηση τις εξής απόλυτα δίκαιες και αναγκαίες ρυθμίσεις:

1. Δεν λογίζονται ως μισθωμένα, κτίσματα των οποίων τα μισθώματα εκχωρήθηκαν στο δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα λόγω μη είσπραξής τους, και για το διάστημα αυτό.

2. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτηθέντα, κτίσματα με χρονικό διάστημα ρευματοδότησης διάρκειας το πολύ ενός μηνός εντός του 2013, και δεν αναιρείται ο χαρακτήρας τους ως μη ρευματοδοτούμενα.

3. Δεν λογίζονται ως ρευματοδοτούμενα, κενά μεμονωμένα γραφεία ορόφων τα οποία ρευματοδοτούνται από κοινή παροχή του κτιρίου ή του ορόφου εντός του οποίου ευρίσκονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ψηφοφορίες
Κυβέρνηση
Βουλή
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)