Ηλεκτρονική Έκδοση

Απορρίπτει τις κατηγορίες η ρωσική εταιρεία

Η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία

Τελευταία ενημέρωση:

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε κατά 24% τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, η οποία έχει επικρίνει έντονα την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα, σύμφωνα με την πολωνική PGNiG και την ουκρανική Ukrtansgaz. Η Gazprom απέρριψε τις κατηγορίες, όμως τόνισε ότι πραγματοποιεί τις εξαγωγές «ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές».

Η πολωνική εταιρεία μεταφοράς αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι την Τρίτη «παρατηρήθηκε μείωση των παραδόσεων κατά περίπου 24% σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραγγελθεί» από τους αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.  «Εξετάζουμε τις αιτίες, κυρίως για να διευκρινίσουμε εάν οφείλονται σε τεχνικούς ή εμπορικούς λόγους» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Η Βαρσοβία κατήγγειλε ότι μείωση του όγκου του φυσικού αερίου κατά 20% παρατηρήθηκε και την Δευτέρα.
 
Η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, διαταράσσοντας κατά τον τρόπο αυτό την ανάστροφη ροή προς την Ουκρανία, μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής της ουκρανικής μονοπωλιακής εταιρείας Ukrtansgaz.
 
«Τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ ομαλά. Σήμερα η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία με σκοπό να διαταράξει την ανάστροφη ροή του αερίου που λαμβάνουμε εμείς από την Πολωνία. Στις 2 το μεσημέρι η Πολωνία σταμάτησε την ανάστροφη ροή στην Ουκρανία ύψους 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων» φέρεται να είπε στο Κίεβο ο επικεφαλής της εταιρείας, Ιχόρ Προκόπιφ.
 
Η Ουκρανία από τον Απρίλιο εφοδιάζεται με φυσικό αέριο - μεταξύ άλλων - από τη γερμανική εταιρεία RWE μέσω Πολωνίας, με τη λεγόμενη «ανάστροφη ροή» του ρωσικού αερίου. 
 
Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και στηρίζει ξεκάθαρα τη νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Καταναλώνει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και τα δύο τρίτα αυτού του όγκου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία.
 
Τί απαντά η Gazprom
 
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να δέχεται τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου που λάμβανε τις τελευταίες ημέρες, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Βαρσοβίας.
 
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός  Gazprom χαρακτήρισε λανθασμένους τους ισχυρισμούς της πολωνικής εταιρείας μεταφοράς αερίου PGNiG, σημειώνοντας ότι πραγματοποιεί τις εξαγωγές «ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές».
 
Για τις «αποκλίσεις» που παρατηρήθηκαν, η Gazprom εξήγησε ότι «σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγή και για τον εφοδιασμό των υπόγειων δεξαμενών στο ρωσικό έδαφος».
 
Η Πολωνία, συνέχισε η ρωσική εταιρεία, εξακολουθεί να λαμβάνει τις ίδιες ποσότητες με τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.
 
Η Βαρσοβία στρέφεται προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά
 
Η υφυπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Ιλόνα Αντονίσιν-Κλικ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα αναζητήσει συνεργάτες στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τους οποίους θα εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι μεγάλων πολωνικών εταιρειών θα μεταβούν εντός του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ για επαφές.
 
Η υφυπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι «οι τιμές που προσφέρουν οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι πολύ ανταγωνιστικές για τους Πολωνούς πελάτες» όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η τιμή θα πέσει στις αγορές βραχυπρόθεσμα.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Πολωνία
Φυσικό αέριο
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Ρωσία: Δοκιμή πυραύλου Μπουλάβα