Ηλεκτρονική Έκδοση

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Ελεύθερος και ο Διώτης

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως και ο συγκατηγορούμενος και προκάτοχός του στο ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, αφέθηκε ο Ι. Διώτης μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, που διαχειρίζονται τη δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου ενώ ο Ι. Διώτης βαρύνεται, επιπλέον, με την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου που αφορά την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Διώτης κατά την απολογία του επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει σε απολογητικό του υπόμνημα αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του και υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κράτησε ποτέ για τον εαυτό του αντίγραφο του περιβόητου USB. Για την περιβόητη αντιγραφή του USB στις 8 Ιουλίου 2011, έχει υποστηρίξει ότι αφού το έλαβε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και προκειμένου να λάβει εντολές από το επόμενο υπουργό Βαγγέλη Βενιζέλο, θεώρησε πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να του δώσει μια εικόνα για το περιεχόμενο του αρχείου: «έπρεπε ως εκ τούτου να αποκτήσω και εγώ μία ακριβέστερη ιδέα περί του περιεχομένου του», αναφέρει στο υπόμνημα. Καθώς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό, σημειώνει, κάλεσε συνεργάτιδά του να τον βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο.  Παράλληλα, είχε ισχυριστεί πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε νε ελεγχθεί από τις Αρχές, καθώς αποτελούσε αποδεικτικό μέσο που είχε αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.

Ο Ι. Καπελέρης, κατά την 4ωρη απολογία του τη Δευτέρα, επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είχε λάβει εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να προβεί σε φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών της λίστας, την ύπαρξη της οποίας αρχικώς δεν γνώριζε, πλην της εντολής να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 προσώπων.

Φέρεται, επίσης, να ισχυρίστηκε στους ανακριτές πως σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός είχε αναφέρει πως θα γίνει έλεγχος και πως θα τους ενημέρωνε εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.

Στο μεταξύ αναμένεται η κρίση του δικαστικού συμβουλίου το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και των συγκατηγορούμενων συγγενών του, τα ονόματα των οποίων φέρεται ότι διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λίστα Λαγκάρντ
ΣΔΟΕ
Δικαστικό ρεπορτάζ